Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаЗа 150-и път Дупница се поклони пред гибелта на Апостола

За 150-и път Дупница се поклони пред гибелта на Апостола

За 150-и път Дупница се поклони пред гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Стотици граждани, общественици, представители на политически партии, читалищни дейци, хористи, ученици и малки дечица шестваха от централния площад „Свобода” до паметника на Васил Левски в града.

Патриотични песни и маршове,  в изпълнението на местния духов оркестър, огласиха ларгото и главната улица „Св.Иван Рилски”. Шествието в памет на Апостола водеше младия свещеник Петър Очков. Двамата заедно с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия иконом Георги Паликарски отслужиха молитва за упокой на душата на загиналия за свободата на България Дякон Васил Левски. В смирението на тишината множеството се помоли за опрощение и вечна памет на героя.

В словото си в памет на Апостола кметът на Дупница инж. Методи Чимев призова за запазване на светлия пример на Апостола и неговите завети.

„За всички българи, Левски е нужен повече от всякога! Ще устоим ли пред погледа на Апостола? Ще проумеем ли неговата саможертва? Бихме ли могли днес, ние, потомците на Левски да продължим по пътя му? Готови ли сме да пренебрегнем себе си, личните си интереси и удобства, за да работим за благоденствието на България?

Колко силна трябва да е била вярата му, за да тръгне срещу турската империя, да разбужда заспали съвести, да въоръжава патриотизма и да го подтиква към действие?  Замисляме ли се затова? Нека го направим днес! Нека всеки скъта в сърцето си искрица от вярата и решителността на Апостола. Нека покажем, че сме достойни да носим името българи!”, призова градочалникът инж. Методи Чимев.

Годишнината от гибелта на Дякона бе съпътствана от богата литературно музикална програма, в която участие взеха смесен хор „Рилски звуци”, мъжки хор „Св.Ив. Рилски”, децата от  АртПоп Мини, звездните братя Петър и Георги Захаринови от Яхиново, Теодора Огненска от НЧ „ Светлина 1927” с. Бистрица, Калоян Яньов от НЧ „Развитие 1910” с. Крайници, Михаела Райчова и Милица Йорданова от  НЧ „Христо Ботев 1978”, Марио Любенов от НЧ „Пенчо Славейков 1978” , група „Звънче” и други.

В памет на героя венци и цветя поднесоха кметът на Дупница инж. Методи Чимев, зам.кметът Крум Милев, председателят на ОбС Костадин Костадинов и съветникът Йордан Йорданов, представители на партиите ГЕРБ, БСП, ПП, Възраждане, ДПС, председателят на Ротари клуб Илиана Вакъвчиева, граждани, общественици и десетки деца, дошли за да получат своите важни уроци по история и родолюбие.

RELATED ARTICLES

Most Popular