Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилЗдравко Милев: Кюстендилската полиция няма „да пие кафе“ на тези избори

Здравко Милев: Кюстендилската полиция няма „да пие кафе“ на тези избори

 

  • Как така без сутрешно кафе, г-н Милев?

– Сутрешното кафе в неделя за ободряване на сетивата и добро настроение в изборния ден е задължително. При нас май няма да има екзитпол, така че ще разчитаме кафето да ни предрече изборния резултат. Другите кафета през деня, вечерта и нощта, докато избирателите гласуват или докато се броят бюлетините, оформят и предават протоколите, не са препоръчителни. Може инцидентно да вдигнат нечие кръвно. И хоп – инфарктна изборна ситуация.

  • Очаквате ли изненадваща, инфарктна, както казвате, изборна ситуация?

– Да. Очаквам изненадваща изборна ситуация. Самата Алена предрече балотаж. Ще видим какво е започнало да става.

  • Вие навярно знаете какво е започнало да става?

– Кюстендилското общинско тресавище започна да се размества. Хвърлихме няколко камъка в блатото. Честността на изборите беше първата ни задача. Лично проверихме как работи ОИК-Кюстендил, какви са нагласите там. Взехме съответни мерки, за да опазим правото на кюстендилските граждани свободно да изразят волята си. Регистрирахме и обучихме представители и застъпници, поканихме и независима мисия за гражданско наблюдение, както правят в Европа. Опазването на законността на изборния процес изисква още механизми за противодействие на престъпните практики. Съвсем не е достатъчно бившият кюстендилски кмет да покани пиарката ми в храма и там да й се закълне в своята изборна девственост. Шегички. Добре че ги има, та да се посмеем.

  • Усмихнат сте, а за сериозни неща говорите.

– За сериозните неща също може да се говори с усмивка. Усмивката е ведрост и чистота на душата. Точно това е нужно на кюстендилската общинска хазна например, за да заработи в полза на гражданите и общината, а не за кметско забогатяване.

  • Пълна или празна общинска хазна наследявате?

– И кюстендилци най-често за хазната питат. Очевидно е понапълнена с мръсотия, щом толкова много се говори за нея. „Дека са парите?“ Май Прокуратурата знае. През очите на професионалист виждам хазна, пълна с висок консолидиран общински дълг. Общината има облигационен заем, изтеглен като целеви и по-късно трансформиран в инвестиционен. За хората, разбиращи от финанси и кредитиране, подобна трансформация дава много допълнителна информация за модела на общинския финансов мениджмънт. Направено е трансформиране на кредита в инвестиционен поради продължаваща липса на пари. Отделно решението е неморално спрямо кюстендилци и граничи с опит за закононарушение. Виждам и висящи дългове към ФЛАГ, а и новогласувани дългове, но все още неполучени. Има и сметка с неразплатени общински задължения към фирми, към бизнес за вече извършени услуги и дейности. Част от тях са публични. Не виждам финансово планиране и мениджмънт с цел да се служи на общината и хората. Не виждам планиране на финансови рискове и план за действие при евентуални финансови кризи. Виждам обаче активен кризисен пиар от щаба на бившия кмет, маскиран като кризисен пиар на общината, която се опитва да си спаси реномето.

  • Защо да Ви повярват кюстендилци, че ще бъдете добър стопанин на родната им община?

– Добрият стопанин вижда проблемите и ги решава. Прави нещата, а не само обещава, че ще ги направи. Видях в общината голям проблем – няма места в гробищните паркове, а пейките в градските градинки са все по-празни. Демографска криза, казва бившият кмет и предлага „революционни решения“ за лечение на мъжкия стерилитет с кюстендилска минерална вода. Не! Не е сериозно! Не е управленско! Не показва качества на добър стопанин! Работа трябва. Доходна и достойна. Работа, която не къса родната връзка на кюстендилци със земята им и плодовете на техния труд. Още нещо – образование, повишаване на квалификацията на кюстендилци. Успях да посетя две чудесни училища в града – едното в кв. „Изток“, другото в с. Раждавица. За образованието, възпитанието и интеграцията на кюстендилските деца и млади хора и кметът трябва да се грижи, ако е добър стопанин. Ето, много е просто – събрахме книги и ги дарихме на училищни и читалищни библиотеки в общината, да четат децата, родителите им, да се просвещават. И трето основно нещо, добра и надеждна здравна грижа. Не да се затварят болнични отделения, а да се разширява здравната медицинска и балнеоложка мрежа – както за кюстендилци, така и за гостите на общината.

  • Да се върнем на кафето. Пил ли сте наскоро социологическо кафе. Какво вещае то?

– Брей! Докъде я докарахме с разрухата! Такава голяма наука като социологията до социологическо кафе да я принизяваме. Кампанията за Кюстендил, която вече започна, се развива на няколко нива, включително и на социологическо. Как да направя социодемографски анализ на състоянието на общината без социология? Но не социология, която отчита на кой колко му се вдига процентът, а друга по-системна научна социология, която прогнозира тенденции.

– Ще успеете ли да обърнете негативните тенденции в развитието на Кюстендил?

– Правя каквото мога. Най-важното днес и утре е да се гарантира честност и свободност на изборите, значително да се намалят фалшификациите и опитите за подмяна на вота на гражданите. Този път кюстендилската полиция няма да пие кафе, а ще работи за кюстендилци и общината. Просто сервитьорката няма да дойде и с усмивка да поднесе чашките.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular