Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилЗдравният министър: РЗИ ще може да затваря ресторанти и училища

Здравният министър: РЗИ ще може да затваря ресторанти и училища

  • Ситуацията в област Кюстендил е изключително тревожна, каза проф. Костадин Ангелов

  • 4 мобилни екипи поставиха само за ден 600 ваксини в 2 кюстендилски села

Ковид ситуацията в област Кюстендил е изключително тревожна. Заболеваемостта продължава да бъде висока. Това заяви в кюстендилското село Драговищица здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той и кметът на общината Петър Паунов провериха как върви ваксинацията в пункта в населеното място. 4 мобилни екипа от ЦСМП-София ваксинираха желаещите жители и в село Ябълково. Бяха поставени общо над 600 дози от ваксината на „Пфайзер”. По думите на министъра в сряда се очаква да пристигнат ваксини поне за още 300 души.

“Всички директори на РЗИ имате пълна свобода да приложите всички мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт – всичко, което е необходимо. Аз съм зад вас. Ще се справим!”. Този текст здравният министър е изпратил до всички директори на РЗИ в страната.

“Взехме решение в областите с по-висока заболеваемост да насочваме по-голямо количество ваксини. Ситуацията в страната е сериозна. Имаме няколко места, където се усеща сериозно натиск върху лечебните заведения, но това е под контрол. Продължаваме да обсъждаме с директорите на РЗИ-тата допълнителните мерки. Наясно сме с всичко онова, което се случва по места.

Ще осигурим допълнително лични предпазни средства, дезинфектанти, консумативи на всички места, където е необходимо. Отново искам да призова всички българи да бъдат разумни. Нека да не си мислят, че пандемията е отминала. За огромно наше съжаление се появяват нови и нови варианти на вируса. В момента в България над 70% от пробите на национално ниво са положителни на новия “британски вариант”. За голяма наша радост другите варианти – южноафриканският, бразилският и нигерийският, за който се казва, че ще бъде резистентен, нямаме на територията на страната. Имаме притеснения за всички българи, които се завръщат от Африка и ще предприемем карантина за завръщащи се от дестинации, които са рискови. Основната ни цел ще бъде животът и здравето на хората”, информира проф. Костадин Ангелов.

На въпрос дали сегашната ситуация може да доведе до отлагането на изборите на 4 април, проф. Костадин Ангелов бе категоричен, че изборите ще се проведат на определената от президента дата.

“Всичко необходимо, което е свързано с осигуряването на безопасното провеждане на изборите, е направено. Върви ваксинирането на тези членове на СИК, които са проявили желание, така че изборите ще бъдат проведени на датата, определена от президента”.

По отношение на това дали има вариант учениците да минат отново в онлайн форма на обучение, министърът заяви, че навсякъде в страната ситуацията е различна. “Там, където това се налага, ще бъде приложено, включително за учениците от 5. до 12. клас. Същото се отнася и за детските градини и за малките класове. Ситуацията е много динамична”.

“Това е начинът да се борим срещу вълната от COVID-19, довела ни в червената зона. Благодаря за бързото съдействие на министър-председателя, министъра на здравеопазването и на екипите от ЦСМП-София. Признателен съм и на всички медицински специалисти на територията на община Кюстендил, които неуморно и безрезервно се раздават, за да спасят живота на нашите съграждани. Ще продължим съвместните си усилия при спазване на всички мерки и предписания да гарантираме здравето и безопасността на кюстендилци“, коментира кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

 

Краси ЦЕНКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular