Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградКризисният щаб взема спешни мерки срещу коронавируса в Благоевград

Кризисният щаб взема спешни мерки срещу коронавируса в Благоевград

  • Д-р Огнян Митев: Благоевградската болница поема спешната хирургия в областта

 

Кметът на Благоевград Румен Томов свиква Кризисния щаб във връзка с разпространението на коронавируса и повишаването на новорегистрираните случаи в страната. Кризисният щаб на община Благоевград ще заседава в зала „22 септември“ на 10 март. На заседанието ще се вземат спешни мерки, свързани с общественото здраве по отношение на инфекциозното заболяване.

В МБАЛ-Благоевград отчитат, че болните постепенно се увеличават, въпреки че ситуацията не е толкова тежка, колкото при втората вълна. „До понеделник следобед имахме около 80 приети за лечение пациенти с COVID-19, като за сравнение 10 дни по-рано те бяха 25. Преобладават предимно млади хора, но тежките случаи не са много“, каза за Радио Благоевград директорът на най-голямата болница в Югозапада д-р Огнян Митев, Той напомни, че при неразположение да се търси контакт с общопрактикуващия лекар и спешно приемно отделение, да не се предприема самолечение, тъй като това води до допълнителни усложнения в хода на заболяването. Болничният шеф съобщи, че пълно с пациенти е отделението „Уши, нос, гърло“, което миналата седмица отново бе отворено за настаняване на болни с COVID-19, поетапно се подготвя и отделението по неврология. Пациентите с бактериални пневмонии са малко, те са хоспитализирани отделно. От  понеделник са спрени плановите операции, извършват се интервенции само при спешни състояния.

„Към този момент МБАЛ-Благоевград поема спешността в хирургията, ще се редуваме с болница „Пулс“, за да има повече медицински персонал, който да бъде насочван към COVID отделенията“, уточни д-р Митев. По думите му повечето от хоспитализираните в болницата са от града и общината, но има пациенти, които идват директно в областната болница от различни общини в Пиринско. Има пациенти с влошено състояние от болницата в Разлог най-вече, които се настаняват в интензивния сектор. 2 медицински сестри са положителни, но без симптоми, няма инфектирани медици.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular