Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятЗелените изтеглиха с цяло десетилетие целите за климата

Зелените изтеглиха с цяло десетилетие целите за климата

Манифест от Лион призовава до 2030 г. да изчезнат въглищата, а до 2040 г. да се постигне климатична неутралност

Необезпокоявани от протестите на фермерите или от предизборните проучвания, според които ще загубят около една трета от местата си в Европарламента, европейските Зелени искат ЕС да повиши още повече амбициите си по отношение на климата, се посочва в манифест на партията, приет в неделя на конгрес в Лион, Франция.

Зелените твърдят, че Евроосъюзът трябва да постигне пълна неутралност по отношение на парниковите газове до 2040 г. – цяло десетилетие по-рано от целта за 2050 г., която е договорена на равнище ЕС. Това е неуспех за германските Зелени, които настояваха за по-малко амбициозна цел за климатична неутралност до 2045 г.

Манифестът също така призовава ЕС постепенно да се откаже от всички изкопаеми горива до 2040 г., като въглищата бъдат забранени до 2030 г.

Зелените взеха под внимание протестите на фермерите и промениха манифеста си в сравнение с предишните проекти, като заявиха, че ще водят кампания за “нов селскостопански модел, който намалява емисиите, опазва околната среда и насърчава социалната справедливост”.

По-нататък се казва, че “земеделските стопани трябва да получават достойни доходи от труда си” и че Зелените ще настояват “да се гарантира, че земеделските стопани не са изложени на нелоялна конкуренция от страна на продукти, които не спазват същите стандарти, включително такива, внесени от трети страни”. /СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular