Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятЗеленски разкритикува НАТО

Зеленски разкритикува НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува НАТО, като каза, че е “абсурдно” да не се определя времева рамка, в която Украйна да бъде поканена да се присъедини към военния съюз, съобщава Би Би Си.

„Сега, по пътя към Вилнюс, получихме сигнали, че се обсъждат определени формулировки без Украйна“, добавя Зеленски.

„Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определена времева рамка нито за поканата, нито за членството на Украйна“, написа Зеленски в Twitter. „Изглежда няма готовност нито да поканят Украйна в НАТО, нито да я направим член на алианса“, продължи украинският президент, който пристигна към 16 ч. във Вилнюс. На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. алиансът заяви, че страната ще има членство, без обаче да уточни как и кога ще стане това.

Според Der Spiegel, в окончателния текст, който ще бъде приет във Вилнюс, ще се казва, че Украйна може да бъде поканена в алианса, когато всички участници са съгласни, че условията за това са изпълнени. В текста няма конкретика и срокове за влизане на Украйна в НАТО. на практика този текст повтаря текста от срещата на върха в Букурещ през 2008 г.

До вчера беше ясно, че НАТО и Украйна заедно съгласуват обща позиция, която да бъде приета във Вилнюс. Днес обаче стана ясно, че НАТО договаря текст, който не е обсъждан с Украйна. “Съюзниците съгласуваха формулировка по присъединяването на Украйна към НАТО”, заяви американският президент Джо Байдън във Вилнюс. Посланикът на Литва в НАТО пък заяви, че Украйна няма да получи покана за членство в алианса, а само разработена процедура как може да се стигне до такава покана./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular