Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвят28  години след геноцида в Сребреница: Погребаха 30 идентифицирани жертви  в Мемориалния център...

28  години след геноцида в Сребреница: Погребаха 30 идентифицирани жертви  в Мемориалния център в Поточари

В Мемориалния център в Поточари днес се състоя погребението на 30 идентифицирани жертви на геноцида в Сребреница и беше отбелязана 28-ата годишнина от геноцида, извършен от босненските сръбски сили на 11 юли 1995 г., съобщават босненските медии.

Сред 30-те идентифицирани са четирима непълнолетни, като най-младата жертва е на 15 години, а най-възрастната е на 65 години по време на убийството.

На церемонията присъстваха хиляди хора от всички части на Босна и Херцеговина, региона и света.

Главата на ислямската общност в Босна и Херцеговина Хюсеин Кавазович прочете молитва за мъчениците на геноцида, а след това семействата и приятелите на загиналите пренесоха на ръце ковчезите към мястото, където ще бъдат погребани. През това време бяха прочетени имената и фамилиите на загиналите, които бяха погребани днес и за които беше отслужена заупокойна молитва.

На церемонията в Поточари върховният представител Кристиан Шмит обяви, че най-вероятно ще подобри закона за забрана за отричане на геноцида, наложен от предшественика му Валентин Инцко.

“Уроците от Сребреница никога не трябва да бъдат забравяни. Имаме случаи, когато виждаме, че Сребреница се забравя. Трябва да се върнем в началото и да разберем, че това е морален дълг на всички нас, особено на международната общност, която на това място преди 28 години не даде своя принос за справедливостта и не осигури бъдеще за младото поколение в тази страна”, каза Шмит, цитиран от информационния сайт Кликс.

Той заяви, че днес е подходяща възможност да се отбележи случилото се и за обръщане към бъдещето. “По-младите поколения трябва да знаят какво е довело до геноцида, какво е станало и какви са последствията”, каза Шмит.

“Мунира, призовахте 11 юли да бъде официално признат за Ден на траур и аз съм съгласен с това. Знам какво означава в Германия, когато отбелязваме Деня на възпоменание на Холокоста. Призовавам международната общност, Съвета на Европа европейците да подкрепят тази инициатива и следващата година 11 юли да бъде  официално признат за ден в памет на жертвите от Сребреница”, каза Шмит, обръщайки се към председателката на сдружението Майките на Сребреница.

Върховният представител посочи, че трябва да се обърне внимание на преподаваната в училищата история.

“Призовавам компетентните органи да преследват отричането на геноцида и възхваляването на престъплението, за да не се задълбочават още повече страданията на жертвите. Благодаря на главния прокурор на Бавария и за това, че прокурорите по света се присъединяват и оказват подкрепа на колегите прокурори в Сараево да променят статистиката, според която няма повдигнати обвинения”, каза Шмит.

Той също така подчерта важността на регистрирането на военни престъпления и престъпници и посочи, че това е изключително важно от гледна точка на справедливостта за жертвите. “По тази причина съм на мнение, че трябва да разширим законовите разпоредби, така че извършителите на военни престъпления да нямат право да заемат обществени функции и това трябва да се определя от законовите разпоредби. Жертвите са тези, които решават дали да простят или не”, каза Шмит.

Той посочи, че за да заздравеят раните, трябва да се разгледа целият пакет за помирение, като този пакет включва и въпроса за компенсациите на пострадалите./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular