Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникЗеменчанин спечели втора награда за автентична носия на събора „Рожен“

Земенчанин спечели втора награда за автентична носия на събора „Рожен“

Ивайло Михайлов от село Блатешница, община Земен, спечели второ място в конкурса за автентична народна носия на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023. Земенчанинът бе отличен в категорията за мъжка носия. Първото място отиде при Герасим Герасимов от с. Китово, община Видин. И на Рожен се чу за Блатешница, написа И. Михайлов, който е администратор на групата на селото във Facebook. Той публикува снимки с престижното отличие. „Гордеем се с теб! Където и да си намираме, Блатешница е в сърцата ни“, коментираха потребители на мрежата.

Над 90 участници се включиха в конкурса за автентична носия в Рожен. Те показаха невероятна палитра от багри, шевици, пъстри престилки, разноцветни сукмани и мъжки премени, съхранени и предавани от поколение на поколение.
Чаровната Иоанна Георгиева, на 3 години, от с. Милковица спечели първо място при автентичните детски носии.

Първа награда за автентична женска народна носия получи Мария Поппалова от Смолян за наследствената родопска носия на своята баба. На второ място журито класира дошлата за първи път на Роженския събор Невенка Костадинова от Босилеград, Сърбия, която бе пременена с автентична шопска носия, характерна за западните покрайнини. Присъдени бяха две трети места – на Стаматка Кирилова от с. Соколово, община Балчик, както и на Севда Апостолова от с. Беден, община Девин.

Над сто хиляди души се изкачиха до роженските поляни на събора на народното творчество. Откриването му беше предшествано от вдигането на 111-метровия пилон с голямото българско знаме.

RELATED ARTICLES

Most Popular