Monday, May 13, 2024
HomeРегионБлагоевградТъжна вест: Почина архимандрит Сергий Шапков от с.Делчево

Тъжна вест: Почина архимандрит Сергий Шапков от с.Делчево

След продължително боледуване, в своето родно село се представи в Господа архимандрит Сергий Шапков, съобщиха от Софийска света митрополия. Духовникът е починал на 15 юли, допълниха още оттам.

Архимандрит Сергий, със светско име Живко Николов Шапков е роден на 17 ноември 1949 г. в с. Делчево, обл. Благоевград. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – гара Черепиш през 1969 г., а Духовната академия „Св. Климент Охридски” – през 1973 г. В периода 1975-1983 г. е преподавател в Семинарията в Черепиш. През 1983 г. е ръкоположен за свещеник и в продължение на 22 години /1983-2005/ е предстоятел на столичния храм „Преображение Господне”, кв. “Лозенец”. В началото на 2005 г. е постриган в монашество от Старозагорския митрополит Галактион с името Сергий, на преп. Сергий Радонежки чудотворец, и е назначен за игумен на Шипченския манастир „Рождество Христово”. На 3 март същата година е възведен в архимандритско достойнство. Като игумен на Шипченския манастир, върнат на БПЦ в края на 2004 г., след като преди това е бил иззет от държавата и превърнат в музей, архимандрит Сергий обновява сградите, възстановява монашеското братство и църковния живот в светата обител.

От 1 декември 2005 г. до края на месец юни 2009 г. е ректор на Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий”, а от 1 юли 2009 г. до 30 ноември 2010 г. е ректор и на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

От 1 юли 2012 г. до 17 октомври 2012 г. е назначен за ефимерий в ПКСХП „Св. Александър Невски“. Връща се отново в Старозагорска епархия, но по негова молба е приет впоследствие в Софийска епархия.

В Софийска епархия изпълнява послушание като ефимерий на манастир „Св. пр. Илия“ в столичния квартал „Дървеница“, в храм „Св. Николай“ в квартал „Връбница“, както и в храм „Успение Богородично“, при Софийските централни гробища.

Все още не е известно кога и къде ще бъде погребан новопреставилия се духовник, заявиха в неделя от Софийска света митрополия.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде неговата памет!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular