Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаИвайло Константинов с декларация за развятото руско знаме пред община Дупница: Първан...

Ивайло Константинов с декларация за развятото руско знаме пред община Дупница: Първан Дангов превърна 9 май в позорен ден за новата ни история

Да развееш руския флаг на челна позиция пред пилоните на кметството, а да изтикаш българския трикольор на последно място е проява на цинизъм, заявява лидерът на ГЕРБ в общината

Кметът на община Дупница Първан Дангов успя да превърне 9 май в позорен ден за новата ни история с начина, по който реши да го отбележи. Това подчертава председателят на общинската организация на ГЕРБ – Дупница, в декларация, написана по повод честването на Деня на Европа и Деня на победата в града.

„На 9 май отбелязваме Ден на Европа и Ден на победата.

Денят на победата е празник, на който честваме окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. Всяка година на тази дата гражданите почитат паметта на загиналите и подвига на ветераните във Великата отечествена война.

На 8 май 1945 в 22.43 часа /централноевропейско време/ в берлинското предградие Карлсхорст представители на германското главно командване подписват Акта за безусловна капитулация пред силите на Антихитлеристката коалиция. Присъстват представители на съюзническите командвания. Така завършва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 год. и отнело живота на близо 61 милиона души по света.

Във Втората световна война участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Четири континента и три океана са арена на бойни действия.

България е въвлечена във войната на страната на Германия. След обрата във военните действия и в политическата обстановка страната ни се включва към лагера на Съюзниците в заключителния етап на войната. Нашата армия допринася за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия и дава близо 35 000 жертви.

Тежки са последиците от Втората световна война за населението на цяла Европа. Пожарът на войната е погубил любими хора, изпепелил е хиляди домове, съкрушил е сърцата на милиони със скръб“, обръща се към своите съграждани Ивайло Константинов.

В декларацията той посочва още, че 9 май е преломна дата в историята на Стария континент, защото с него започва прераждането му. Прераждане, при което „хората ще се опитат да превъзмогнат скръбта по загиналите близки и загубеното имущество, ще се заловят за денонощен труд, за да издигнат от разрухата нови градове и села, да построят нов, мирен свят“.

По-нататък председателят на регионалната структура на ГЕРБ припомня, че първият ден на мира добива допълнителен исторически заряд с идеята за обединена Европа, чийто автор е Робер Шуман.

„В реч по случай 5-ата годишнина от победата във Втората световна война, на 9 май 1950 г. в Париж тогавашният френски министър на външните работи предлага нова форма за политическо сътрудничество чрез икономическа стабилност, създадена от обединяването на френското и германското производство на въглища и на стомана. Не след дълго се ражда Европейската общност за въглища и стомана – институция, която обещава да бъде гарант за сигурността на континента. През март 1957 година в италианската столица са подписани Римските договори, върху които се изгражда Европейската икономическа общност. В годините тя се развива, за да прерасне в Европейски съюз.

Френският дипломат Робер Шуман е смятан за идейния баща на Европейския съюз. В памет на неговата Декларация от 9 май 1950 г. денят е определен за Ден на Европа. Посветен е на мира и единството в Европа.Нова форма, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Такива са историческите факти!

Днес обаче в Дупница за пореден път станахме свидетели как една голяма историческа дата се превърна в повод за всяване на омраза и разединение между хората.

Кметът Първан Дангов успя да превърне 9 май в позорен ден за новата ни история, с начина по който реши да го отбележи.

Да дъниш руски военни маршове и песни от колоните на площад „Свобода” не е признак на уважителност към паметта на загиналите и подвига на ветераните във Великата отечествена война.

Да развееш руския флаг на челна позиция пред пилоните на кметството, а да изтикаш българския трикольор на последно място, и в нарушение на протокола, не е проява на мъжество и политическа зрялост.

Това е проява на цинизъм и елементарен прочит на историята, която поражда омраза и разединение между хората!“, заявява се в декларацията.

„Другарю Дангов, ние знаем, че Денят на Европа е немислим без Деня на победата! Въпросът е вие кога ще разберете, че това е така? Ще приемете ли някога факта, че България е пълноправен член на Европейския съюз? Подобни прояви не ви правят русофил, а ви поставят в позицията на русофоб.

Кога най-сетне ще осъзнаете, че мирът не е даденост и всеки от нас носи отговорност за неговото съхраняване? Недопустимо е в ден, посветен на мира и единството в Европа, да нагнетявате единствено напрежение и омраза между хората.

Това е недопустимо за един български кмет!

Приканвам представителите на всички демократично мислещи партии да осъдят остро случилото на 9 май в Дупница и да предприемат единни действия срещу данговизма в политиката и управлението на общината!“, подчертава Ивайло Константинов.

 

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Този”кмет* се подиграва с Дупница.За две -три години ще ни върне с двадесет години назад.

  2. RUSSIA POBEJDAVA GERMANIA,A NE EVROPA ILI AMERICA…TI SI DOSTA NEOBRAZOVAN NEOKON…OTKADE COPY VSICHKO TOVA…TI NE GO ZNAESH ZA DA GO NAPISHESH.TI SI PROST KATO VSICHKI OT GERB…SKORO SHTE SVARHI I TVOITA KARIERA KATO NEUDACHEN POLITIC

Comments are closed.

Most Popular