Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилИзграждат предприятие за преработка на череши  с фотоволтаици в Невестинско

Изграждат предприятие за преработка на череши  с фотоволтаици в Невестинско

Единственият отпадък – костилките ще се предават за производство на пелети

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Предприятие за преработка на череши и с автономна фотоволтаична система  ще бъде изградено  в невестинското село Неделкова Гращица, съобщиха от  РИОСВ. Инвеститорът е софийската фирма  „Агро виталити” – София. Дружеството е внесло инвестиционно предложение в екоинспекцията.

Предприятието ще бъде изградено чрез монтаж на инсталация и оборудване в съществуващи сгради в два поземлени имота в Неделкова Гращица. На покрива на сградата и прилежащия терен ще  се монтира и фотоволтаична система, става ясно от инвестиционното намерение. Ще се произвеждат череши за сладкарската промишленост, череши без костилка и сок от тях.

Черешите ще се сортират по качество. Най-добрите ще отиват за производството на захарни череши. Плодовете с другите две качества ще се ползват за производството на череши без костилка и сок от отпадъка, получен при ваденето на костилките, което ще се извършва от машина.

Черешите за сладкарската промишленост ще се потапят в бидони с разтворена бяла кристална захар или в глюкозофруктозна смес, 24 часа ще стоят в хладилна камера без капак, след което ще им се поставя етикет и ще се затварят.

Накрая ще се опаковат, ще се етикират,  ще се поставят в кашони, а след това в хладилна камера до експедицията им.

Промишлените отпадъци (фолио, кашони, опаковки, етикети) ще се изхвърлят в контейнери в двора на предприятието и ще се предават на фирми за рециклиране.

Единственият технологичен отпадък ще бъдат костилките, които ще се събират и в края на сезона ще се предават за производство на пелети.

Питейна и промишлена вода ще се взема от съществуващата водоснабдителна мрежа. Ще са необходими 10 куб. м промишлена вода на ден.

Промишлените и отпадъчните води от битовите и санитарно-битовите помещения ще се отвеждат в съществуващата канализационна мрежа.

Не се предвижда отделяне на вредни вещества във въздуха. Становища, мнения и/или възражения относно реализацията на инвестиционното предложение се приемат  в деловодството на РИОСВ – София, представени лично и/или изпратени с пощенски оператор и/или по електронна поща.

„Агро виталити” ЕООД е регистрирано в София. Едноличен собственик на капитала и управител на дружеството е Михаил Цоков.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular