Saturday, May 4, 2024
HomeБизнесСертификатите паднаха, но нулеви обороти сринаха окончателно търговците в ГУМ

Сертификатите паднаха, но нулеви обороти сринаха окончателно търговците в ГУМ

Собственици на щандове: Вече сме в нокаут! Високите цени и случващото се в Украйна секнаха и последните клиенти

Отмяната на зеления сертификат не дава резултата, на който са се надявали търговците в дупнишкия ГУМ. Това установи репортерска проверка на “Вяра”.
Въпреки че от 22 февруари ковид мерките бяха облекчени, в големия централен магазин продължават да идват много малко клиенти.
„Посетителите може да се преброят на пръстите на ръцете. Положението от зле отива на още по-зле. Почти никой не идва, много рядко продаваме нещо за целия ден. Силно се надявахме, че след като зеленият сертификат отпадне, ще повишим продажбите си. Но уви. С колеги коментираме, че причината е случващото се в Украйна. Хората са уплашени, че може би идва война, и бързат да се запасят с основни хранителни продукти като олио, брашно и др. На никой в момента не му е до покупката на дрехи, домашни потреби и други, които се продават тук. Не знам как ще оцелеем“, сподели жена, която продава именно домашни потреби.
Един от търговците с най-дълъг стаж в дупнишкия ГУМ – Павел Лондрев, беше още по-краен в преценката си. Според него повишаването на цените в страната ще доведе до тотален фалит на всички търговци там.
„Ние сме като състезател по бокс. Първият удар беше пандемията, която ни прати в нокдаун. Вторият удар са високите цени и това вече ни приключи, вече сме в нокаут. По време на пандемията някак си събирахме пари, които бяха колкото да си платим наема, но без да имаме печалба. Дори някои от хората тук даваха от пенсията си, за да си покрият наема. Ако цените на всички най-важни продукти не бяха скочили толкова, може би щяхме да закрепим положението. А сега вече не знаем какво да правим… Токът скочи, годишните данъци също се плащат този месец, всичко се струпа накуп. Няма никаква разлика в броя на клиентите и без зеления сертификат. По цял ден висим тук, но никой не идва. Дори не е слабо посещението, то е никакво“, заяви Павел Лондрев.
През последните няколко месеци търговците там са плащали с 30% по-нисък наем, но очакват, че от месец март отново ще им бъде изискван пълният размер на таксата поради отпадането на зеления сертификат.
„Много хора си мислят, че щом вече се влиза тук свободно, ние сме се скъсали от работа. А всъщност сега положението дори е по-зле от преди няколко месеца“, завършиха търговците.

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular