Friday, May 17, 2024
HomeРегионРадомирИзнесоха за поклонение частица от мощите на св. Силуан в Църногорския манастир

Изнесоха за поклонение частица от мощите на св. Силуан в Църногорския манастир

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи архиерейска св. литургия в единствения в България православен храм, посветен на св. Силуан в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ .
Литургията бе в съслужение с архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, йеромонах Апостол от килията „Сретение Господне“ в светогорската столица Карея, йеромонах Теона от килията „Св. Георги“ в също в Карея и др.


Църковните песнопения бяха изпълнени от два клира – гръцки псалти, ръководени от Йоанис Хасанидис от манастира “Св. Теодора” в Солун, и софийски певци воглаве със свещеник Пламен Николов и дирижирани от Светослав Цеков.
Молитвено участие на службата взеха монаси от братството на Църногорския манастир, монах Палама и монах Теолог от братството на манастира „Есфигмен“, монахиня Екатерина от манастирския метох „Достойно Ест“ в близост до Атина, както и кметът на община Ковачевци Васил Станимиров и редица поклонници.
По време на службата бе извадена за поклонение и частица от мощите на св. Силуан Атонски, съхраняваща се в манастирския храм.
Със слово в края на литургията епископ Поликарп благослови и поздрави гостите монаси, игумена с братството, певците и поклонниците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката призова християните, спомняйки си за живота, благодатните дни, трудове и духовни наставления на св. Силуан Атонски, да му подражаваме като „оградим живота си с вяра, надежда и любов, а чрез тези три най-големи добродетели, които Сам Спасителят ни завеща, да се утвърждаваме и в другите добродетели като смирение, въздържание, търпение, кротост, за да бъдем истински подражатели не само на светиите, но най-вече на Този, Който ги прослави – Господа нашего Иисуса Христа“.
На службата бе осветено и благоукрасено коливо, раздадено след нейния край на всички присъстващи за здраве и благословение.

RELATED ARTICLES

Most Popular