Monday, May 20, 2024
HomeАктуално от днесИзплащат увеличените пенсии, от „Български пощи“ препоръчват хората да не се струпват...

Изплащат увеличените пенсии, от „Български пощи“ препоръчват хората да не се струпват само сутрин

От днес започва изплащането на по-високите пенсии, които бяха гласувани от парламента. То ще продължи до 20 юли.

По думите на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов още на 7 юли хората, които получават парите си по банков път, ще получат средствата по картите си.

Другите, които получават пенсиите си чрез „Български пощи“, ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от определените графици на съответните пощенски станции.

От „Български пощи“ препоръчват, с цел избягването на опашки, възрастните хора да използват не само сутрешните, но и следобедните часове, както и да се съобразяват с графиците, които са налични в пощенските станции.

Въпреки увеличението, през юли тази година 306 хил. възрастни у нас ще продължат да получават по-ниска пенсия от прага на бедност от 413 лева.

„Около 10% ще бъдат завишени пенсиите на всички лица, ако отчитаме, разбира се, 60-те лева и всякакви добавки, които се изплащаха към различните видове пенсии – през предходния месец като пенсия, добавки и допълнителни суми”, коментира преди дни управителят на НОИ.

Минималната пенсия вече е 467 лева след приетата бюджетна актуализация, а максималната – 2000 лева.  Средната за страната пък достига 666 лева.

RELATED ARTICLES

Most Popular