Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияИзтребители от 3 държави, гониха малък самолет

Изтребители от 3 държави, гониха малък самолет

Машината прелетяла над Унгария, Румъния, Сърбия и България

Министърът на отбраната Драгомир Заков даде повече подробности за малкия самолет, който навлезе във въздушното пространство на няколко страни, сред които и България.
Той потвърди, че въпросният самолет е прелетял през Словакия, Унгария, Румъния, замалко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското въздушно пространство, като веднага е засечен от изтребители. В нито един момент самолетът не е бил заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летял е на ниска височина с доста ниска скорост, тоест, труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. обясни Заков.
По-рано от Министерство на отбраната (МО) също потвърдиха за случая и дадоха повече подробности.
“На 8 юни около 19.09 ч. малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план”, посочиха от МО. В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния – от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано, допълниха от ресорното министерство. “Установено е, че самолетът е излетяла Литва, минал е през Полша и Словакия”, каза още министърът.Тече разследване на хората в самолета и целта на полета, каза Бойко Рашков и посочи, че летателното средство е на 60 години.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular