Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникИзхвърлени книги край Слишовци разплакаха трънчани

Изхвърлени книги край Слишовци разплакаха трънчани

Изхвърлени книги край село Слишовци разгневиха и разплакаха жители на Трънско. Книгите са на български и чужди автори, стана ясно от пост във фейсбук. Снимка на тъжната гледка е споделена в групата „Трън и Трънско” от Александра Георгиева с коментар: “Наред със строителния и битов отпадък, този път, се натъкнах на това… куп книги. Не можахте ли да ги дарите, вече са мокри и не стават за нищо. Грехота е!”.

Писателят фотограф Косьо Николов обяви, че е искал да спаси поне част от книгите, но те са били силно повредени от влагата. “Всичко бе прогизнало, издуто, текстът се беше размил и изчезнал дори – представяте ли си какво е това за един поет…”, написа Николов. “Доплака ми се, толкова думи, мисли и труд, попаднали в ръцете на явно бездушни хора и намерили своя край в калта на незаконното сметище между Слишовци и Стрезимировци! Трагично е, в другите села из България има крайпътни библиотеки, спираш и си взимаш от сърце книгата, която е докоснала душата ти, а тук сякаш някой бе изтръгнал хиляди души!”, допълни писателят.

В дискусията се включи и известният телевизионен журналист и историк Горан Благоев. “Някога трънчани, както и българите в останалите части на отечеството, са градили сами училищата си. Днес потомците им изхвърлят книги на бунището. Такава нация нищо добро не я очаква”, категоричен е той.

А Петра Благоева, служител в банка, припомни думите на Стоян Михайловски – “Народността не пада там, дето знаньето живей”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular