Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаИмотен спор между съседи: Принудително премахнаха бетонова колона и порта на ул....

Имотен спор между съседи: Принудително премахнаха бетонова колона и порта на ул. „Хр. Ботев” в Дупница

Юлияна КОЛЧАКОВА

Имотен спор между съседи стигна до събаряне на бетонова колона и премахване на желязна врата в Дупница. На 16 февруари преди обяд работници и техника, ангажирани от Костадин Джигурлийски, срутиха колона и изкъртиха гаражна врата в имота на ул. „Христо Ботев” 38, собственост на Стоилка и Александър Маврови. Малко преди събарянето Александър Мавров дойде в редакцията на в. „Вяра” и се оплака от неправомерни действия. На мястото, което е в центъра на града, бяха екип от строителния отдел на общината, по чиято заповед се извършва събарянето, полицейски патрул, работник с ъглошлайф, багер. Спорът по думите на 75 -годишната Стоилка Маврова е за място от 17 кв. м между тяхната и къщата на Джигурлийски. Съседите пък са категорични, че Маврови са превзели част от тяхното място на границата на двата имота.

„Комшиите се искат обратно имот, който сме купили навремето. Те нямат документи, но рушат. Има заповед от общината и полиция”, каза Александър Мавров.
„Това е наш имот, купен от моя дядо. Той го е платил на комшиите още през 1960 г. Общината в безхаберието си въобще не го е нанесла в документацията. Преди 20 години – през 2002 г., ни е издадена заповед да възстановим имота, който сме заградили. В замяна на това ни дават в долния край едно кьошенце, което не е от имота на комшиите. В заповедта пише, че се придава от техния имот. През 2002 г. от общината ме заблудиха, тогава имаше заповед имотът да се нанесе, но не са го нанесли. Това триъгълниче, което ни го дават, си е от нашия имот, по стара граница от 1955 г. На всичко отгоре това тук беше разградено, едно… Затова преди няколко години извикахме съседите у нас на гости, на маса, казахме им, че искаме да си заградим мястото, защото си е наше. Те се съгласиха и сега, 5-6 години откакто сме го заградили, почнаха да пишат жалби. Общината им одобрява исканията. Те казват, че имат снимка на дувара между двата двора, че са собственици на това място. Само че не ми показаха нито един документ, че те са собствениците. Това място надолу е било общинско и няма как съседите да ми придадат от общинското място. А границата между двата имота е 10 м. Придават ми се 17 кв. м. Докато не нанесат тези 17 кв. м, няма да рушат, няма да правят нищо. Виждате, те събарят колона, гаражната врата и надолу има още една колона и площадка”, обясни Стоилка Маврова. Съпругът й пък отбеляза, че ще подаде жалба, но не уточни къде смята да внесе сигнала.

„Съседите са навлезли в нашето място с 1, 50 м. За 2 часа съседът и синът му бяха вдигнали колоната и поставили вратата. Ние викнахме геодезист, всичко е заснето и данните бяха нанесени преди 10 години. Имаше 3 покани за доброволно изпълнение на заповедта за премахването, затова се стигна до тук”, каза Костадин Джигурлийски.
„Спазили сме закона. За всичко си има документи”, каза инж. Иван Бельов – началникът отдел “Строителство”, който също бе на място.

За коментар се обърнахме към пиара на община Дупница. Защо общината е издала заповед за събарянето на бетонови колони и премахването на гаражна врата на ул. “Христо Ботев” 38 в Дупница, където живеят Стоилка и Александър Маврови? На какво основание общината е извършила придаване към парцела на Джигурлийски, отнемайки от мястото на съседите Маврови, както твърдят оплакалите се? Това са въпросите, на които очакваме отговор.

RELATED ARTICLES

Most Popular