Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградСпасиха изоставен кон, лежал безпомощно дни наред край път в Благоевград

Спасиха изоставен кон, лежал безпомощно дни наред край път в Благоевград

Собственикът му най-сетне се появи и рече: „Извинете!”

Кон в безпомощно състояние дни наред лежа в мъки в квартал „Струмско” в  Благоевград. Два дни най-различни институции се прехвърляха отговорността един на друг. Докато животното лежеше в мъки пред мебелен магазин на булевард “Пейо Яворов”, Община Благоевград, РИОСВ, ОБДХ мъдреха в компетенциите и правомощията на коя институция е да окаже помощ на проснатото на поляна край пътя животно. Оказало се, че няма институция, която да го прибере. Единствените, които поели случая присърце, са служители на частна фирма наблизо. Те извикали ветеринар, който прегледал животното, след което то е транспортирано в зоопарка, разказва NOVA. Пред камерата на телевизията д-р Светослав Димитров обяснява, че конят е бил видимо изтощен. „Ахетично животно – недохранено със сигурност, измерих му температурата, която беше доста ниска”, коментира състоянието на животното ветеринарният лекар. Според мъжа, който е поел грижа за животното и неговото спасяване – Георги Мицов, основната причина конят да е паднал на земята е това, че той е обикалял, за да се загрее. „От понеделник следобед се опитваме да се свържем със всякакви институции, само си прехвърлят топката един на друг. Пратиха някаква кола да дойдат, като са мислили, че конят е умрял, да го товарят и сега няма решение на въпроса”, каза Мицов. В крайна сметка служители на общината в Благоевград пристигнаха и качиха коня в камион. След това го транспортираха към зоопарка. Конят е без ушна марка, но хора от квартала са виждали мъж с каруца да го използва редовно.

След като от понеделник животното агонизира и десетки хора от квартала полагат грижи, за да бъде спасено, изненадващо в зоопарка  пристигна собственикът на изоставения кон, за да си го получи обратно. В специално видеобръщение той поднася своите извинения за ситуацията и обяснява, че във вторник е оставил конят на полето, като го е нахранил и напоил.

На другия ден, когато отишъл се оказало, че конят го няма. “Извинявам се много на благоевградчани, друг път няма да го направя това”, подчерта той. Обръщението на собственика предизвика бурни реакции в социалните мрежи на Благоевград, като хората са категорични, че животното не трябва да бъде връщано в ръцете на човека, представящ се за „стопанин”. Според потребителите няма никакви доказателства, че животното е негово след като няма ушна марка, както и че ако то е негова собственост, той не е проявил каквато и да било грижа за опазването й. „ Като е видял, че е стабилизирано и има още живот в него е пресметнал, че може да изкарва още пари на гърба на животното. Поне да го хранеше и поеше, като му изкарва прехраната”, пишат гневни благоевградчани.

Случаят повдигна още един въпрос и той е свързан с цялостното отношение към животните от страна на Община Благоевград, която очевидно не се справя с тях, най-вече с кучетата. От няколко месеца кметското ръководство е заето в регистриране и отбелязване на проблема, но не и в търсене на хуманни и цивилизовани начини за справянето с него. На няколко пъти чрез различни канали бяха отправяне внушения, че проблемът се корени в прехвърлянето на бездомни кучета от съседни общини. Последните обвинени бяха от Община Симитли, които деликатно им намекнаха, че освен всичко друго те се грижат за своите четириноги, като си върнаха набедените туристи. Случаят с нахапания актьор Иван Тодоров  в центъра на града отново раздели обществото на две. В медиите пък изтече информация за разхвърляна отрова в зелените площи пред  Административен съд – Благоевград, от която се умрели и гълъби, които вероятно са погълнали част от поръсената отрова. Време е кметът Илко Стоянов да потърси съдействие от неправителствените организации или когато обменя опит в срещи с американския посланик Херо Мустафа да почерпи знания и международен опит за хуманно решаване на подобни кризи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular