Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникИнвеститор иска да добива доломит в Студена

Инвеститор иска да добива доломит в Студена

Инвестиционно предложение за добив на доломити е внесено в Община Перник от “Щрабаг” ЕАД. Дружеството възнамерява да експлоатира находище “ПЕРИ – 2” – участъци “Запад” и “Изток”, разположено в землището на с. Студена, съобщиха от общината.

“Щрабаг” ЕАД е титуляр на сключен с Министерския съвет на 15 юли 2021 г. договор за предоставяне на концесия от находището. Срокът на концесията е 35 години.

Утвърдените запаси и ресурси от доломити за участък “Изток” заемат площ 108 572 кв. м, a за участък “Запад” – 54 166 кв. м. Определената концесионна площ е 236,7 дка. Тя включва площта на запасите и ресурсите в двата участъка на находището и площите, необходими за разполагане на насипище за почви и вътрешни пътища.

Добивът и изземването на доломитовата скална маса в находище “ПЕРИ-2” ще се осъществява по открит кариерен способ с помощта на пробивно-взривни работи в среден годишен обем от по 100 хил. куб. м (279 хил. т) доломити. Предвижда се добивните работи в находище “ПЕРИ-2” да започнат след изчерпване на по-голямата част от запасите в находище “ПЕРИ”.

Основните процеси, които ще се извършват при осъществяване на концесията, са откривни и добивни дейности, транспорт на скална маса до трошачно-пресевната инсталация и рекултивационни работи./БТА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular