Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаЯхиново скача срещу обособяването на производствена зона около селото

Яхиново скача срещу обособяването на производствена зона около селото

Готови сме на протести, за да се защитим,  заявиха от Инициативния комитет

Жители на Яхиново негодуват заради обособяването на производствена зона около селото, предвидено в Общия устройствен план на община Дупница. Инициативният комитет, който се противопостави  на разкриването на предприятие за топене на пластмаса в населеното място, събира подписка срещу обособяването на производствена зона. Заявяват, че заради несъобразяване с исканията им ще търсят съдействие от всички държавни органи, а при необходимост и до Европейския съд по правата на човека.

В писмо до медиите от комитета подчертават, че до 17 май 2011 г. в Република България е действала Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, според която са били определени хигиенно-защитни зони между обекти, подлежащи на здравна защита. Наредбата е гарантирала защита на жилищни, здравни, учебни, детски или обществени сгради, терени за отдих и спорт и други аналогични обекти от обекти, отделящи вредности. В документа се казва още, че към момента в нашата държава няма нормативна база, която да защитава хората от евентуални вредни производства и дейности.

„В проекта на Общия устройствен план на община Дупница е предвидено около 160 декара земеделски земи от землището на с. Яхиново да се обособят за предимно производствена зона в местностите Долните ливади, Камико, Среден път и Полето. От първите жилища на с. Яхиново тази новообразувана производствена територия отстои на 20 метра, а от първите жилища на гр. Дупница на 245 метра. При евентуални инвестиционни намерения за реализиране на дейности и производства, отделящи вредности, никой съществуващ в държавата контролен орган не може да защити обектите, подлежащи на защита поради факта, че липсва нормативна база. В доказателство на тези твърдения е и реализирането на новия таблетен цех на „Балканфарма-Дупница“ АД, отстоящ на 300 метра от първите жилищни сгради на гр. Дупница, на 530 метра от първите жилищни сгради на с. Яхиново и на 850 метра от учебната сграда на ПГ „Акад. С.П.Корольов“, гр. Дупница (според отменената Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда такива обекти е следвало да отстоят на 1000 метра от обекти, подлежащи на защита)”, посочват в открито писмо от Инициативния комитет.

 

„Ние, жителите на с. Яхиново, се обявяваме категорично против обособяването на предимно производствена зона в местностите Долните ливади, Камико, Среден път и Полето на с. Яхиново, предвидено в проекта за Общия устройствен план на община Дупница, поради липсата на действаща нормативна база, която би ни защитила от реализирането на производства и дейности, отделящи вредности. Стартираме събиране на подписка от всички жители на община Дупница в наша обща защита, с което да бъде изискана промяна на предвидения проект на Общ устройствен план на община Дупница от компетентния орган”, посочват още в писмото.

„С този устройствен план и обособяването на производствена зона около Яхиново се отварят много вратички, което ще доведе до вреди за хората и природата. Отваря се кутията на Пандора, с което не сме съгласни. Готови сме и на протести, за да се защитим”, каза Методи Захаринов от Инициативния комитет.

Както писахме, проблемът възникна, след като семейство  гастарбайтери в Италия заяви намерение да изгради в селото цех за топене на пластмасови отпадъци. Яхиновци остро се противопоставиха, като учредиха и комитета. Това накара Ирина и Николай Божкови да променят първоначалното  си инвестиционно предложение и вместо цех за преработка на пластмаса искат да отворят автосервиз и склад за нехранителни стоки. Във връзка  с това искат разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план (ПУП) – План за застрояване (ПЗ) за имота си в м. Полето и промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди. В селото не вярват на твърденията на инвеститорите, че действително са променили намеренията си. Подозренията са, че Божкови използват вратички в нормативните разпоредби, за да стигнат до отварянето на предприятието, което ще работи с отпадъци от пластмаса и ще навреди на района.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular