Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилИнициативен комитет  в Кюстендил набира дарения за избягали от войната. И...

Инициативен комитет  в Кюстендил набира дарения за избягали от войната. И роми дават жилищата си

Инициативен комитет в помощ на бежанци от Украйна учредиха българи и роми от Кюстендил. “Обръщаме се към всички жители на града да помогнат, с каквото могат. Пунктът, в който ежедневно ще се събират дарения – храни и санитарни материали, се помещава на ул. “Даскал Димитрий” 31 в Кюстендил”, каза един от организаторите – ромският общественик Стефан Лазаров, бивш кмет на ромския квартал в града.

Даренията в пункта започнаха да се дават от понеделник. Досега имаме над 10 общи кампании, в които участваха и роми, и българи. Доказвали сме досега, че можем да сме обединени, когато има нужда от нас, допълниха от комитета.

“Читалището в ромския квартал в Кюстендил, което беше ремонтирано преди месец може да поеме поне 50 души. Има хора от ромския квартал, които предоставят жилища, които в момента не използват. Ще ми трябват два часа, за да мога да организирам хората там, за да бъдат задоволени нуждите от храна на хората, които ще приемем. Детската градина и училището в квартала също могат да поемат бежанци. За ползване от бежанците ще бъде предоставена и обществената минерална баня в квартала”, каза още Стефан Лазаров.

Хора от учредения днес комитет също изявиха готовност да предоставят свои жилища за подслон на бягащите от войната. Има доста празни апартаменти и къщи по селата, ще чакаме обаждане и от техните собственици, казаха още инициаторите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular