Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградИнфлацията не подмина и църквата! Свещите в Югозапада поскъпнаха двойно

Инфлацията не подмина и църквата! Свещите в Югозапада поскъпнаха двойно

Архимандрит Исаак: Иначе не може да издържаме храмовете, всички цени скачат нагоре

Православните храмове в Дупница, Кюстендил, Благоевград вече продават църковните свещи на нови, по-скъпи цени. Поскъпването идва логично на фона на увеличението на всички цени и инфлацията, смята архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак.
От 1 юли свещите, които бяха 20 ст., струват 40 ст. Най-популярните свещи от 40 ст. вече са 80 ст. Новата цена на свещите от 1 лв. е 2 лв. Тези, чиято цена досега бе 2 лв., струват 4 лв. Свещите, които бяха 4 лв., се предлагат на цена от 6 лв.
Новата цена е 160 лв. на килограм вместо досегашните 80 лв. За последно цените бяха повишени през декември 2015 г., когато килограм свещи поскъпна от 40 лв. на 80 лв.
Както е известно, в православните храмове у нас е разрешено да се използват само свещи, изработени от свещоливницата на Светия синод.
„Всичко вече е в троен и четворен размер като цени. Поскъпването е свързано с горивата, както и с материалите, необходими за производството на свещите. Парафинът се внася от Русия и Украйна, а знаете какво е положението там. Увеличението е със 100 %, по решение на Светия синод, взето на заседание на 21 юни, и влиза в сила от 1 юли. В Кюстендилска духовна околия въведохме новите цени на 2 юли – прави се инвентаризация, отчети. Мисля, че не е кой знае колко значима промяната от 20 на 40 ст. за най-евтините свещи. В Кюстендилска духовна околия от няколко месеца нямаше свещи от 20 ст. Поскъпването е свързано и с издръжката на храмовете. Не е възможно те да се издържат само от дарения. Те са недостатъчни. Кюстендилските храмове се отопляват с газ и през зимата давахме по 1 500 – 2 500 лв. само за отопление.

Колко килограма свещи трябва да се изконсумират, за да се плати отоплението? Отделно се плащат заплати – има продавачи на свещи, градинари, помощен персонал. И както съм казвал, храмовете не са на духовниците, те са на целия народ и той трябва да се грижи за издръжката им”, каза отец Исаак.
На въпроса предвижда ли се увеличение на цените на църковните треби (кръщение, венчавка и др.), архиерейският наместник отговори отрицателно. „Цените на требите остават такива, каквито са определени в последното окръжно, което сме получили от Светия синод. Няма да има поскъпване”, посочи отец Исаак.
Божият служител е доволен, че в Кюстендилска духовна околия успели да извършат планираните ремонти на храмовете в областния град преди ценовия шок в строителството.
„Слава Богу, със средствата, които Министерският съвет ни отпусна миналата година през м. февруари, успяхме да извършим основните ремонти на 5 обекта. За тях ни бяха отпуснати близо 2, 7 млн. лв., най-много от които – над 1 млн. лв., за черквата „Успение Богородично“, и дейностите са на приключване. Обновлението на църквата „Успение Богородично“ е на финала и на празника на 15 август Белоградчишкият епископ Поликарп ще извърши водосвет. Основният ремонт в старинния храм „Св. Мина” в Кюстендил също е на приключване. Храмът „Св. Димитър” в кв. „Капията” в Кюстендил, за който също ни бяха отпуснати средства за основен ремонт, е готов и функционира. В Невестино също бе приключена работата. В Граничкия манастир основното е направено. Справихме се в кратки срокове след отпускането на средства и съгласуването на документите. Успяхме, докато цените все още бяха прилични. Сега са неприлични – дървеният материал например е 4 пъти по-скъп”, подчерта архиерейският наместник на Кюстендил.
Архимандрит Исаак отбеляза, че ще бъде реставриран и иконостасът на църквата „Св. Димитър” в кюстендилския квартал „Капията”. Погледът на духовниците вече е насочен към селските църкви в района, част от които са в незавидно положение и се нуждаят от спешни ремонти.
„Имахме проект за реставрация на иконостаса на „Св. Димитър”, който не минаваше. Проектът е одобрен и иконостасът ще бъде реставриран. Църквите в града вече са приведени в един благолепен вид и започваме постепенно с ремонтите по селата. Знаем, че положението на храмовете в селата е тежко. На места имаше и протекли покриви, като в такива случаи се стремим да реагираме своевременно, за да предотвратим течове в самите черкви. Приоритетни за Софийската митрополия са църквите в селата, в които има най-много хора и православни християни. Затова и ние ще ремонтираме първо храмовете в селата около Кюстендил, а след това останалите. Имаме изготвени проекти и се надявам да бъдат финансирани”, обясни архиерейският наместник.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular