Sunday, May 19, 2024
HomeРегионСапарева баняСпасяват Рилските езера от заблатяване! Експерти изсмукват тинята и чистят опасната растителност

Спасяват Рилските езера от заблатяване! Експерти изсмукват тинята и чистят опасната растителност

Биологични и екологични проучвания на сладководните екосистеми се извършват в част от рилските езера, съобщиха от НП “Рила”. Оттам предупредиха туристите, че ако в следващите месеци видят лодки в езерата, най-вероятно ще станат свидетели на дейности свързани с проучването.
“Напоследък активно говорим за състоянието на 7-те рилски езера и заплахите, пред които са поставени. Доказано е, че свличането на земни маси от туристическите пътеки и органичните замърсители от засиления туристопоток са сред основните причини за затлачването на езерата и развитието на нетипична растителност, а това води до заблатяване”, казаха от парка.
Припомняме, преди дни директорът на парка Владимир Милушев алармира: “Многото посетители обаче използват множество нерегламентирани пътеки, а това води до ерозия. В някои случаи ние дори не я забелязваме, но на определени места ясно се вижда: земната маса запълва езерата, затлачва ги, но по-неприятното е, че с нея във водата влизат хранителни вещества, допълнителни минерали. Това пък способства за развитие на нетипична растителност, която изобщо не трябва да е там. Тя първо покрива цялото водно огледало или голяма част от него, както е в Рибното езеро, после загнива, покривайки дъното със слой тиня.
Посетителите в района оставят и органични отпадъци. Използваме циркуса и за тоалетна, когато сме за цял ден тук или за по-дълго, като лагера на “Бялото братство” и другите палаткови лагери покрай хижите. Това променя изцяло химичния състав на водата и също създава условия за появяването на нетипична за екосистемата растителност.
Когато някой човек влезе и само си измие краката или ръцете в езерата, също се отделят минерали, макар и минимално количество. Но този човек не е един, а за съжаление са хиляди”.
В момента се правят комплексни наблюдения на природните обекти. С помощта на седиментни сонди и капани ще се извърши пробовземане на седименти и последващ анализ на концентрация и физикохимичен състав. Въз основа на получените резултати, още тази година ще се направи:
– прочистване на нетипичната растителност – водно лютиче (Ranunculus aquatilis) и теснолистна ежова главица (Sparganium angustifolium) и
– изгребване на дънни отлаги
Тези дейности ще се извършат ръчно и с помпа с ниска степен на засмукване.
Извадените утаечни материали ще се изсушат в района на почистваното езеро, след което ще се използват за запръстяване на ерозирали пътеки около езерата.
Реализирането на дейностите няма да доведе до увреждане на околната среда в района на езерата, както и до генерирането на отпадъци, уверяват от парка.
Основната цел за извършване на изброените дейности е подобряване състоянието на животинските видове и типовете природни местообитания.
“Така че, ако видите лодки в езерата, това най-вероятно са представители от екипа на проекта, които извършват дейности, свързани с биомониторинга. Но ако случаят е друг или имате съмнения, сигнализирайте на телефон: 0884 111 400.
Само с общи усилия можем да опазим рилската природа!”, уточниха още веднъж от НП “Рила”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular