Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниБългарияИскат да оскъпят „Струма“ с близо 2 млрд. лв.

Искат да оскъпят „Струма“ с близо 2 млрд. лв.

Кражбата на десетилетието готвят зелените организации чрез своя човек в правителството на Кирил Петков – Борислав Сандов. Екоминистърът лобира за поредно забавяне на проекта за изграждане на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, за да угоди на швейцарското лоби в лицето на природозащитната организация WWF и на компаниите от Швейцария, които имат апетит да изградят скъпия и ненужен тунел през Кресна.

За да изпълнят целта си, представителите на зеления октопод са готови да жертват интереса на шофьорите, да платят с цената на стотици човешки животи, които ще бъдат погубени докато не бъде изградена магистралата и да оскъпят проекта ненужно от 3 до 5 пъти – с близо 2 млрд. лева. Както и да рискуват допълнителен 1 млрд. лв. от хазната. Всъщност толкова струват вече изградените или започнати отсечки от “Струма” с пари от Брюксел, средствата за които ще трябва да върнем накуп на ЕС, ако отсечката през Кресна не бъде построена в срок.

Въпреки че вече има избрано трасе, направен ОВОС, който изтича в края на тази година и експертите са категорични, че приетият вариант е най-щадящия природата, Сандов продължава да лобира за изграждането на дълъг тунел.

Ако се изпълни сега одобрения вариант, който разделя трафика в двете посоки на движение, магистрала “Струма” може да бъде изцяло завършена през 2027 г. Докато Сандов настоява изграждането да започне чак през следващия програмен период – 2028 – 2029 г., за да се строи дългият тунел под планината. Което от своя страна означава, че в най-добрият случай пътят към Гърция ще е завършен през 2035 г. или след нови 13 години.

Причината за отлагането не е липсата на средства. Такива има предвидени такива по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Но те може да не бъдат усвоени заради лобирането на министър Сандов страната ни да се откаже от избраното най-евтино и най-екологично трасе и да удовлетвори желанията на швейцарското “зелено” лоби.

Идеята за тунел с дължина от над 15 км под Кресненското дефиле бе категорично отхвърлена от всякакви експерти и специалисти. На първо място, той е от 3 до 5 пъти по-скъп от вече избрания вариант с разделяне на трафика. Освен това при изкопаването му изпод планината ще бъде изкарана огромна земна маса, която трябва да бъде депонирана някъде. Да не говорим за “временните” пътища, които ще трябва да бъдат прокарани из цялата планина, за да обслужат изграждането на сложното съоръжение. Всички тези дейности взети накуп ще са в пъти по-вредни за природата отколкото избрания към момента вариант на трасе, категорични са представители на научните среди, на пътно-строителния бранш, както и независими еколози, които не работят към фондации, за които плащат чужди организации.

През последните, вече близо 20 г., в които тече сагата за изграждане на магистралата през Кресна, становища са дали стотици експерти – български и чужди. Те са направили геоложки, хидрогеоложки, сеизмични, тектонични проучвания, анализ и оценка на естествените радиоактивни елементи в района на Кресненското дефиле. И всички са категорични – изграждането на дълъг тунел през Кресна е ненужно, твърде скъпо и твърде опасно.

Основните рискове от строителството на дълъг тунел през Кресна

– Повишено радиоактивно излъчване заради намиращо се в близост ураново находище

– Силно сеизмична област на района, в която трябва да се прокопае тунелът – трасето се пресича от Кресненския и Яворовския разлом. – Изключително скъпо строителство и не по-малко скъпа поддръжка впоследствие. – Опасност от екокатастрофа заради продължителните строителни дейности, необходимостта от много временни пътища и огромната земна маса, която трябва да бъде извадена от планината

Трасето е част от трансевропейската пътна мрежа

Застрашават ни и допълнителни глоби

След 2030 г. ще плащаме милиони санкции

Ако магистрала “Струма” не бъде изцяло завършена до 2030 г. страната ни ще бъде санкционирана, като никой не знае колко точно ще ни струва забавянето, но със сигурност говорим за стотици милиони левове, обясниха за “Труд” пътни експерти. Причината е, че България е поела ангажимент да завърши трасетата на наша територия, които са част от трансевропейската пътна мрежа и се намират на главни транспортни коридори на Стария континент. Като магистрала “Струма” е част от тези трасета. Ако идеята на екоминистър Сандов се приеме от кабинета и изграждането на аутобана се отложи за следващия програмен период, тогава България ще бъде глобена. А санкциите са солени и обичайно са десетки милиони за всеки месец забавяне, в който поетият от страната ни към ЕС ангажимент не е изпълнен.

Хронологията на скандала

Още през 2001 г. у нас пристигат представители на Постоянния комитет на Бернската конвенция – звеното, което съблюдава дали страните членки на Съвета на Европа спазват екологичните предписания, описани в конвенцията. Препоръката на Комитета е България да се откаже напълно от маршрут през дефилето и да търси алтернативи. През 2004-та Зелените прокарват идеята за тунел с дължина 15,4 км, който впоследствие е одобрен от Комитета. Изграждането му обаче така и не е стартирано. Години след това се обявява тръжна процедура за изработката на идеен проект за тунела. Тя е спечелена от консорциума “Виа план – Амберг”, в който има солидно швейцарско участие. Случайно или не, именно Швейцария, където е седалището на WWF, осигурява част от безвъзмездното финансиране за редица проекти на Зелените у нас.

След това на власт идва кабинетът “Борисов 2”, който предлага алтернатива на мега тунела – надземна магистрала с къси тунели и естакади. Това събужда гнева на псевдо-еколозите и те сигнализират Комитета на Бернската конвенция, че страната ни нарушава договорката, а именно – пътят да е под земята.

След дълги години спорове и ненужно забавяне са предложени на обществено обсъждане 5 варианта за изграждане на трасето. Експерти и жителите на Кресна са единодушни и избират най-щадящия природата вариант за изграждане на пътя през Кресна, който разделя трафика на две части. Тоест пътуващите в посока Гърция ще продължат да се движат по сегашното трасе на главен път Е-79, а трафикът към София ще се изнесе по нов път в планината над дефилето. За този вариант има одобрена Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), която е валидна до края на годината.

Гордевият възел за изграждане на отсечката от “Струма” през Кресна сякаш бе разсечен, но тогава на сцената се появи екоминистърът Борислав Сандов, който отново започна да лобира за неведнъж отхвърления от строителните експерти, истинските природозащитници без финансови интереси в проекта и жителите на Кресна вариант за дълъг над 15 км тунел под планината.

Според колегата му – регионалният министър Гроздан Караджов, избраният вариант за пътя през Кресна е най-щадящ природата, както самият той заяви в интервю за “Труд”. Защо след като всички специалисти са категорични, че най-зеленият вариант е именно избрания вече, Сандов му се противопоставя, няма друго обяснение освен лобистки интереси за чуждестранни компании, категорични са всички запознати с проекта.

Източник: Труд

 

RELATED ARTICLES

Most Popular