Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаИсторическият музей в Дупница навърши 28 години

Историческият музей в Дупница навърши 28 години

Историческият музей в Дупница празнува 28 години от своето създаване. Оттам припомниха, че музеят е създаден на 8 май 1992 г. с Решение № 93 на Общинския съвет в града. В структурата му са включени четири специализирани отдела – Археология, Етнология, История на България ХV – ХІХ век, Нова и най-нова история. От културната институция разказаха още на своята фейсбук страница: „С приемането на Правилник за дейността на ИМ – Дупница беше създаден и отдел – Фондове и научен архив, както и Специализирана библиотека. Към музея функционира Съвет на специалистите, който заседава и взема решения относно дейността на музея – събирателска, фондова, научноизследователска, експозиционна, популяризаторска, изработване на културен календар и др. Съгласно Закона за културното наследство в музея функционират Експертно-оценителна и Фондова комисия.
Метафорично казано, това е един “млад” музей. Въпреки че началото на музейното дело в Дупница е поставено още през далечната 1911 год. със създаването на Археологическо дружество “Царичина”, липсва континюитет в музейната дейност.
Въпреки огромното желание на пионерите в съхраняването на старините ни, не успяват да изградят музей. Сбирката от археологически и етнографски артефакти не намира подходяща сграда, за да бъде изложена постоянно. В търсенето на дом се мести от читалището в гимназията, в къща музей “Ст. Димитров – Марек” през различните периоди; често разпилявана и загубвана. Вече повече от век всъщност дупничани нямат своя дом на паметта. Затова създаването на музея е посрещнато с очакване от гражданството, но за съжаление и днес основният проблем за институцията остава – изграждането на съвременна, модерна постоянната експозиция.
Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век наследява фондовете на закритите къщи музеи “Ст. Димитров – Марек” и “В. Демиревски – Жельо”, които са тясно специализирани в комплектоването на документи и артефакти, свързани с работническото и антифашистко движение.
За четвъртвековния период от съществуването на Историческия музей екипът от специалисти успява да комплектова фондове и колекции, съобразно структурата и специализираните отдели. Към момента движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са повече от 8400 броя музейни ценности от основен и научно-спомагателния фонд, които имат значение за изследователската, експозиционна и популяризаторска дейност.
Съвсем логично най-голяма като брой е колекцията от документи, фотографии, негативи и периодика от ново и най-ново време, свързани с историята и културата на град Дупница и Дупнишката покрайнина. Много интересна е и етнографската сбирка от облекла, предмети на занаятите, накити, отразяващи бита и поминъка на населението от различните етнически групи, живели тук. Малки, но затова пък много интересни са: колекцията от старопечатни книги, нумизматичната сбирка и колекцията от кръстове, енколпиони и предмети с изображения на кръст, както и археологическият фонд, в който са включени артефакти, открити при археологическите проучвания на късноантичната крепост на хълма Кулата и раннохристиянската базилика при църквата “Св. Спас” – с. Червен брег.
Стартираме всяка календарна година с разработването на културния календар на музея и план за временни собствени и гостуващи изложби.
Музеят развива и образователни програми с училищата в Дупница. Фондът и архивът на музея се предоставят на ученици, които разработват различни по тематика реферати, доклади. Успешно работим с учителите по история от града”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular