Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаКрадци съсипаха новите улуци на църквата „Св. Георги Победоносец” в Дупница

Крадци съсипаха новите улуци на църквата „Св. Георги Победоносец” в Дупница

Архиерейският Паликарски: Двама „патриоти” изскубаха медните тръби, полицията ги откри и ще водим дело 

Крадци отмъкнаха и съсипаха части от новите улуци на катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница, съобщиха от черквата. Посегателството е извършено в навечерието на храмовия Празник Гергьовден и само 4 дни след монтирането на улуците. Крадците са установени и ще бъдат съдени.

„Новите улуци, които бяха монтирани, не можаха да изкарат и 5 дни. Двама „патриоти” ги бяха изскубали на 4-ия ден след като работниците на фирмата, която ремонтира черквата, ги поставиха. При дърпането беше разрушена и мазилката”, каза архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

От архиерейството подали сигнал в полицията, която само за няколко дни успяла да открие злосторниците. Липсващите части от медните тръби временно са заменени с поцинковани. Предстои обаче наново да се монтират нови улуци от мед. „Шестте бакърени улуци, на чиито места се поставиха поцинковани, ще бъдат възстановени. Изскубаните улуци бяха смачкани до неузнаваемост. Те са неизползваеми. Благодарен съм на полицията, че хванаха крадците. Бях изумен, че ги откриха само за 4 дни. Помогнаха и камерите, които са ги заснели, но и полицията направи всичко възможно да ги намери. Подаден е сигнал в прокуратурата и срещу двамата, които мисля, че са от ромски произход, ще се води дело. Щетите са за около 600 -700 лева, без положения труд, но не това е най-страшното. Най-страшното е безбожието на тия хора, духовното падение”, допълни Паликарски.

Както писахме, ремонтът на храма „Св. Георги Победоносец” започна преди около месец. Средствата за него бяха отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular