Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаИталианката с корени от Дупница Дориана Леондеф блесна с премиера и награда...

Италианката с корени от Дупница Дориана Леондеф блесна с премиера и награда на кинофестивал в Рим

Италианската сценаристка с български паспорт Дориана Леондеф блесна с престижна награда и с премиера на Празника на киното в Рим.
Леондеф, чийто баща е от Дупница, от дълги години е една от най-известните в своята сфера на Апенините, тъй като е авторка на сценариите на най-популярните филми в киното и телевизията.
На римския фест Дориана мина по червения килим пред Аудиториума „Парк на музиката” заедно с екипа на най-новия италиански филм на Маргерита Буй Volare (Да летиш). Над 1100 зрители в зала “Синополи” ръкопляскаха бурно след края на прожекцията. Това е първата творба, в която една от най-известните актриси на Апенините Буй е и режисьорка. Комедията разказва начина, по който главната героиня Анна се справя с фобията си от летене със самолет.

В действителност и самата Буй е изпитвала подобен страх, поради което се е отказала от международна кариера и фестивали в чужбина. В крайна сметка успява да го преодолее. Във филма дъщерята на героинята се играе от истинската дъщеря на актрисата.

Само преди дни Дориана Леондеф беше удостоена по време на фестивала с наградата на Академията на жените в киното (Academy di Women in Cinema Award-WiCA). Това стана на официална церемония в галерията за изкуство на XXI век MAXXI, където също се провежда Празникът на киното. Леондеф получи премията заради „неоспоримия й талант в писането и заради чувствителността си, с която допринася за предлагането на образи на жени, които са извън стереотипа и които представят модели на свободни жени, близки до реалността. Сред тях са от Розалба Барлети в „Хляб и лалета”(той беше удостоен през 2000 г. с 9 статуетки „Давид на Донатело” и с 5 „Сребърни ленти” -бел.а.)до Мина Сетембре (героинята от едноименния сериал, който е сред най-гледаните по телевизия РАИ)”.В аргументацията си за наградата на Леондеф журито от известни журналисти и представители на кинематографската индустрия оценява високо и начина, по който през годините тя изгражда със сценариите си незабравими героини, обръщайки изключително внимание към вътрешния им свят, желания и емоции.
С подобни награди бяха удостоени тази година на римския фестивал и актрисата Лина Састри и певицата Нина Дзили.

Дориана Илиева Льондева, както е по български паспорт , е родена в Бари. Майка й е италианка, а баща й е българин. Тя завършва профил „сценарий” в Експерименталния кинематографски център в Рим. Началото на кариерата й е като асистент на режисьора Емир Кустурица, но след това продължава с различни режисьори. От 1995 г. обаче започва сътрудничеството си като сценаристка с режисьора Силвио Солдини, с когото работи при всичките му филми. Освен него обаче в кариерата й от над 20 творби за киното присъстват и филми с режисьорите Карло Maцакурати, Микеле Плачидо, Кристина Коменчини, Франческа Аркибуджи и др. Дориана пише и сценариите за много от най-популярните тв серии за италианската телевизия през последните години, сред които „Комисарят Ричарди” и „Мина Сетембре”.

От дълги години Дориана е като реклама на България в италианското кино. Много от неговите представители знаят за страната ни именно от нейните разкази. Нерядко сценаристката вкарва и български детайли в сценариите си. Дориана и сестра й Франческа, която също работи в киното, обичат често да се връщат в софийския си дом в сградата с надпис „Царевец” на Орлов мост. През 2018 г. Леондеф представи и филма си „Невидими цветове” на София Филм Фест./24 часа

RELATED ARTICLES

Most Popular