Friday, May 17, 2024
HomeРегионИхтиманИхтиман скърби! Почина архиерейският наместник  Йосиф Серев

Ихтиман скърби! Почина архиерейският наместник  Йосиф Серев

На 70 годишна възраст почина архиерейскияат наместник на Ихтиманска духовна околияставрофорен иконом Йосиф Серев. Тъжната вест съобщиха от Софийска света митрополия.

Ставрофорен иконом Йосиф Петров Серев със светско Искър се е родил на 22 февруари 1953 г., в с. Карабунар, общ. Септември, обл. Пазарджик, от родители свещеник Петър Георгиев Серев и презвитера Пенка Серева.

Завършва своето образование както следва: Основно – НОУ – Карабунар, Средно – гимназия-Пазарджик, а висше – Духовна академия „Св. Климент Охридски“ – София.Създава семейство с Маргарита Иванова Серева, като им се раждат две деца Елена и Петър.

Ръкоположен е за дякон в храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман, на 5 май 1986 г. (Светли понеделник) от Левкийския епископ Неофит, за свещеник на 6 май 1986 г., (Гергьовден),в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. София, също от Левкийски епископ Неофит, днес Български патриарх и Софийски митрополит. По време на ръкоположението му е дадено името Йосиф, в чест на св. Йосиф Обручник, който празнува на 26 декември.

Офикиран е за протойерей на 20 април 1993 г. от Крупнишки епископ Натанаил, за иконом на 20 април 1998 г. от блаженопочиналия Софийския митрополит и Български патриарх Максим, а за ставрофорен иконом на 24 юли 2010 г. от Знеполски епископ Йоан, сега Варненски и Великопреславски митрополит.

По време на своето свещеническо служение изпълнява различни послушания.На 5 май 1986 г., до 1 септември 1987 г. е назначен и започва своето служение от храм „Св. пр. Илия“ в с. Славовица, като обгрижва и енориите в селата Г. Вършило, Д. Вършило, Голак, Живково, Веринско, Венковец, Боерица и Борика. На 1 септември 1987 г. е назначен за енорийски свещеник в храм „Успение Богородично“ в гр. Ихтиман. От 16 март 1990 г., до 31 януари 1991 г. е секретар на Ихтиманското архиерейско наместничество. От 1 ноември 1989 г., до 1 февруари 1991 г. е назначен за временно изпълняващ длъжността архиерейски наместник на Самоковска духовна околия. От 1 февруари 1991 г. е освободен от задължението Самоковски архиерейски наместник, но е назначен за архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, отговорност, която достойно изпълнява до деня на своята кончина.

По време на своето отговорно служение той се старае да изгради във всяко населено място храма или параклис, като по този начин се старае да запълни духовната празнота и потребност от молитвени домове на територията на Ихтиманска духовна околия. Полага грижи за мира, спокойствието и просперитета на околията.

Опелото на отец Йосиф ще бъде извършено от 14:00 ч. на 11 септември в храм “Успение Богородично”, гр. Ихтиман, а погребението му ще се състои веднага след опелото в гробищния парк на с. Карабунар.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular