Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесИ днес продължиха бомбардировките в редица краища на Украйна

И днес продължиха бомбардировките в редица краища на Украйна

И днес продължиха бомбардировките в редица краища на Украйна, след като президентът Володимир Зеленски заклейми НАТО заради отказа на Алианса да наложи зона, забранена за полети, предаде БНР.

Боевете се водят предимно в североизточна и югоизточна Украйна, както и в района на столицата Киев. Одеса е пощадена, поне засега, но местните се страхуват от морски десант.

Украинската армия все още държи Киев, Харков и други ключови градове, отбелязва Франс прес. Репортери на агенцията свидетелстват за големи разрушения в Чернигов – градът с 300-хилядно население, който прегражда пътя към Киев от североизток.

Съобщава се за тежки стълкновения на северозападните подстъпи към украинската столица – до летището в Гостомел.

Снимки – АП, ЕПА

Вторият по големина украински град Харков и днес бе подложен на интензивни бомбардировки. Боеве се водят в друг град на североизток – Суми. Освен руските войски срещу Украйна настъпват и сепаратистите в Донбас.

Службата на Върховния комисар на ООН за човешките права потвърждава гибелта на 351 мирни жители от началото на руското нападение на 24 февруари. Повече от 700 обикновени хора са били ранени от шрапнелите и куршумите през изминалите 9 дни, но самата Служба е убедена, че истинският брой на ранените и убитите е значително по-висок.

На фона на тези събития президентът Володимир Зеленски заклейми НАТО заради отказа на Алианса да установи зона, забранена за полети, в украинското небе: “Всички хора, които умрат от този ден нататък, ще умрат и заради вас, заради вашата слабост, заради вашата липса на единство”.

След като не успя да убеди президента Джо Байдън, тази вечер Зеленски ще говори пред американския Сенат по видеовръзка в опит да склони конгресмените да засилят подкрепата на Съединените щати за Украйна. Анкета на Ройтерс и Ипсос от вчера показа, че три четвърти от американците поддържат идеята за зона, забранена за полети.

Снощи Зеленски се обърна и към хилядите, които демонстрираха в солидарност с Украйна в редица европейски градове: “Вилнюс, Франкфурт, Тбилиси, Братислава, Прага, Лион, Париж. Всички вие сте украинци днес и аз ви благодаря и ако ние победим, а аз съм сигурен, че ще победим, това ще е победа за целия демократичен свят. Това ще е победа за свободата. Това ще е победа на светлината над мрака”.

Антивоенните протести продължиха и днес в Европа. В ранния следобед в Лондон вече се бяха събрали стотици хора с призиви за спиране на руската инвазия.

Снощи имаше многолюдна демонстрация и в подкрепа на Русия – в Белград около 4 000 души с руски знамена се събраха пред паметника на Николай Втори – последния цар на Русия, известен с решението си от 1914 година да вкара Русия в Първата световна война, за да защити Сърбия от Австро-Унгария.

RELATED ARTICLES

Most Popular