Monday, May 13, 2024
HomeАктуално от днесРусия прекрати огъня за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха

Русия прекрати огъня за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха

Русия обяви прекратяване на огъня и отвори хуманитарни коридори за евакуиране на цивилното население на градовете Мариупол и Волновха. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

Примирието влезе в сила в 10 ч. московско или 9 ч. българско време. От министерството на отбраната уточниха, че хуманитарните коридори са съгласувани с украинските военни.

Според украинския президентски съветник Михайло Подоляк около 200 000 души се опитват да избягат от пристанищния град Мариупол, а други 20 000 се опитват да избягат от Волноваха.

Очаква се прекратяването на огъня да продължи пет часа и да приключи днес следобед.

“Като се има предвид, че родният ни град е постоянно под безмилостен огън от окупаторите, няма друго решение“, каза кметът на Мариупол Вадим Бойченко, цитиран от руската агенция РИА Новости.

Силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република са получили заповед да спрат огъня, каза ръководителят ѝ Денис Пушилин, цитиран от  ТАСС.

Украинската страна потвърди съобщенията за отваряне на коридори. Според съветника Михаил Подоляк към списъка с местата за евакуация ще се добавят и други населени места.

Отварянето на коридори беше договорено при втория кръг от преговорите между украински и руски представители. Снощи и от двете страни беше изразена готовност преговорите да продължат и тези дни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю за Sky News Arabia, че очаква третия кръг на мирните преговори с украинските власти. Той изрази надежда, че те ще вслушат в руската позиция, което е едно от условията за прекратяване на така наречената от Москва „специална военна операция“.

Президентът Зеленски осъди отказа на лидерите на НАТО за налагане на забранена за полети зона над Украйна.

Украинските медии съобщават за експлозии и предстоящи въздушни атаки в различни градове в десетия ден от руската инвазия в страната.

Обстрелът в източния град Суми, който в момента е обграден от руски войски, започна в 05:00 местно време. В Харков също са били чути множество експлозии. Има предупреждения за въздушни нападения в столицата Киев, както и в градовете Суми, Житомир и Чернигов. Хората са призовани да отидат в най-близкото убежище.

По-рано кметът на Мариупол Вадим Бойченко предупреди за хуманитарна катастрофа там. Прекъснати са електроснабдяването и водоснабдяването, в резултат на “безмилостните”, по думите на Бойченко, руски атаки. Храната също е на свършване.

Мариупол е стратегически важен, защото контролът върху него ще създаде сухопътен коридор между Крим и подкрепяните от Русия региони Луганск и Донецк.

По данни, съобщени от британското министерство на отбраната, през последните 24 часа са извършени по-малко руски въздушни и артилерийски удари, отколкото през предходните дни. Министерството обаче предупреди, че руските сили вероятно напредват към южния пристанищен град Николаев. Има „реална възможност“ някои сили да заобиколят Николаев, за да дадат приоритет на напредъка към друго пристанище – Одеса. Украйна продължава да контролира Харков, Чернигов и Мариупол, посочва британското разузнаване в своя актуализация за военната обстановка. Има съобщения и за улични боеве в североизточния град Суми.

Междувременно чуждестранни медии, сред които Би Би Си и Си Ен Ен съобщиха, че прекратяват репортажите от Русия, след като президентът Путин подписа законопроект, който ще наказва за разпространението на „фалшива“ информация за руските въоръжени сили с до 15 години затвор.

В Русия също така беше забранена социалната мрежа Фейсбук, блокиран е достъпът до Туитър и Ютюб. Москва каза, че е предприела действията, след като достъпът до няколко профила на руски медии е бил ограничен във Фейсбук.

Редица западни компании, като „Майкрософт“, „Самсунг“ и „Шанел“, спират продажбите си в Русия.

В много градове по света се проведоха демонстрации в подкрепа на Украйна и нейния президент Володимир Зеленски.

Хиляди хора излязоха снощи по улиците на грузинската столица Тбилиси и чешката – Прага, а президентът Зеленски направи обръщение към тях чрез видеовръзка.

Всички вие днес сте украинци, каза Зеленски на Европа.

Антивоенни протести имаше и във Франкфурт, Вилнюс, Лион и Братислава, Лисабон, Лондон, Сеул, Джакарта и други.

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че броят на украинските бежанци наближава милион и половина и бързо продължава да расте./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular