Monday, May 13, 2024
HomeНовиниСвятИ шефът на ЦРУ се оказа в Израел

И шефът на ЦРУ се оказа в Израел

Израел е иска оръжие за 34 млн. долара от Вашингтон

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс се оказа в Израел като част от посещение в страните от Близкия изток, пишат The New York Times (NYT), позовавайки се на американски служители и Axios, цитирайки двама израелски служители.

Израел е първата страна, която Бърнс ще посети в района, където ще дискутира ситуацията в ивицата Газа, преговорите за заложници и предотвратяването на разширяването на войната на Израел с палестинската групировка Хамас в по-широк контекст, каза източникът пред NYT.

Източници на Axios отбелязват, че шефът на ЦРУ ще се срещне в Израел с премиера Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, шефа на външното разузнаване на Мосад Дейвид Барнеа и други високопоставени служители от отбраната и разузнаването. След Израел Бърнс трябва да посети Катар, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства, допълват събеседниците на изданието.

През октомври различни американски исокопосавени служители посетиха Израел: президентът на САЩ Джо Байдън, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В същото време американският президент Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху обсъдиха възможността за тактически паузи при ударите в ивицата Газа и евентуално освобождаване на заложници, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кърби каза, че се очаква още американци да напуснат Газа днес. Байдън и Нетаняху са обсъдили също ситуацията на Западния бряг, каза говорителят.

САЩ все още не смятат сключването на общо примирие за подходящо за момента, отбеляза Кърби. Вашингтон ще продължи разговорите с Израел за хуманитарни паузи в Газа, допълни той, като уточни, че Байдън и Нетаняху са се разбрали да разговарят отново в близките дни.

Виждаме, че в Газа влиза още хуманитарна помощ, но тя далеч не е достатъчна. За последните 24 часа там се влезли по-малко от 30 камиона с помощи, каза говорителят.

Кърби съобщи също, че Израел е уверил Вашингтон, че поисканото автоматично оръжие ще отиде единствено при частите на националната полиция.

Американски медии съобщиха по-рано, че американски производители са получили три заявки за полуавтоматични и автоматични оръжия на стойност 34 милиона долара, но продажбата им изисква одобрение от Държавния департамент, както и уведомяване на Конгреса. Израел твърди, че оръжията ще бъдат използвани от националната полиция, но има индикации, че те могат да бъдат раздадени на цивилни, са казали пред “Ню Йорк таймс” източници, запознати с израелската заявка./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular