Friday, May 17, 2024
HomeБизнесКакво е да работиш в производството на Тева, най-голямата фармацевтична компания в...

Какво е да работиш в производството на Тева, най-голямата фармацевтична компания в България

Ирина Стаменовска ръководи един от производствените екипи в Тева в Дупница, България. От присъединяването си към екипа на Тева, преди осем години, тя вижда как колегите и стават близки приятели, и с удоволствие работят заедно, за да преодолеят предизвикателствата и препятствията, които се изправят на пътя им.

Разкажи ни как започна кариерата си в завода на Тева в Дупница

Преди девет години взех решение да се върна да живея със семейството си в родния си град Дупница. След 16 години работа в търговския сектор в София, завършена бакалавърска степен по автоматизация на производството и магистърска степен по счетоводство и контрол, бях изправена пред предизвикателството да намеря сигурна и смислена работа, която да ми носи освен нормални доходи и чисто човешко удовлетворение.

Насочих се към завода на Тева, работодател с име в региона, предоставящ възможности за развитие дори на хора без опит във фармацевтичното производство. Кандидатствах за оператор и още на интервюто оцениха моите умения и ме насочиха към позиция началник смяна в екипа “Претегляне и размерване“, който е и първият в процеса на производство на насипни продукти. Днес ръководя екип от 26 човека, който включва оператори, специалисти логистика и екип от хигиенисти, които се грижат за помещенията, където се подготвят и разпределят материалите, като част от производствения процес. Моят екип е отговорен за подготовката на суровините за гранулиране, което е част от производствения процес.

Спомняш ли си какви бяха първите ти впечатления от завода

Да си призная се чувствах стресирана от големината на завода и мащаба на дейността му. Всичко бе непознато и различно от предходния ми опит – работи се по строги правила и процедури, никога не бях влизала в производствени помещения с такива машини и съоръжения, средата беше различна и дори облеклото ме караше да се чувствам несигурна. В началото идвах сутрин напрегната и наистина бях притеснена, но аз съм от хората, които като поемат отговорност трудно се предават.

Сега, като съм наясно с дейностите и процесите и знам какво правя, съм спокойна и уверена и нещата изглеждат по друг начин.

Какво точно изпитваш от работата си в завода на Тева в Дупница?

Чувствам се много горда, когато виждам как лекарствата, които произвеждаме, ще бъдат в подкрепа на пациенти по целия свят. Чувството да съм част от производствения процес и да имам принос в подобряване живота на пациентите е невероятно, защото знам че това, което правим има огромно значение. Реално нашият завод осигурява приблизително по една таблетка годишно на всички хора по света и когато човек го осъзнае, гордостта ми става още по-силна. Горда съм също, че компанията ни инвестира в завода в Дупница, което е висока оценка за целия ни екип.

Също така съм спокойна да работя в компания, която се грижи за служителите си като спазва всички закони и разпоредби, свързани с трудово-правните взаимоотношения и осигуряването на безопасна работна среда, предоставя допълнителна здравна осигуровка, стреми се да заплаща достойно нощния труд, осигурява транспорт до работното място и много други допълнителни придобивки.

 

Какво те мотивира и прави работата ти интересна и предизвикателна?

Едно от нещата, които ме карат да се чувствам мотивирана и ценена е сътрудничеството с другите екипи и функции на територията на завода. Процесите на производство, това което правим заедно, са свързани и зависят един от друг, така че когато си сътрудничим, работим като добре смазана машина. Доброто сътрудничество е от съществено значение за ежедневната ми работа в завода, тъй като добрите взаимоотношения и подкрепата между колегите, позволяват по-бързо и по-добро решаване на проблемите и преодоляване на предизвикателства. Съвместната ни работа помага да намираме точните решения в точния момент.

Също така за мен е важно ръководителите ми да създават открита и подкрепяща среда, така че спокойно да разрешаваме работните казуси.  Да забелязват и оценяват усилията, които полагаме и да подкрепят израстването на своите екипи.

Каква е твоята рецепта за успешно ръководене на екип?

През годините ми в Тева, много от моите колеги се превърнаха в мои приятели. Всеки ден, заедно научаваме нещо ново и новите знания определено действат много удовлетворяващо. Обучаваме се, растем и се развиваме като екип, но и като отделни личности, благодарение на предоставените ни възможности за обучение и развитие.

Работя с много хора и всеки е различен. Опитвам се да ги опозная и да си изградя индивидуален подход с всеки. За мен хората не са бройки или някакви номера, а са личности, които имат своите очаквания и потребности. Искам да помогна на хората от екипа да видят нещата и от друга гледна тока, опитвам се да  им помогна да оценят как тяхната дейност влияе на останалата част от процеса и по този начин те също да видят смисъла на своя принос.

Едно от многото неща, които научих в Тева, е как да общувам с тях и да оценявам всичко, което правим заедно както като екип, така и като отделни индивиди. За мен ръководителят трябва да бъде пример за подражание, да задава посоката и да подкрепя екипа си.

Има ли ситуации, които те затрудняват?

Разбира се и аз съм човекJ Не се чувствам добре, когато изникват задачи със срок до вчера и не мога да ги изпипам. Трудно ми е, когато не получавам пълна информация, а трябва да имплементирам нов процес или съоръжение и да опиша всичко в процедура. Обичам да проверявам задълбочено, преди да приключа, защото бизнеса ни е специфичен и качеството на продуктите ни е приоритет заедно с безопасността на служителите. За мен е много важно да оценя работата на екипа ми в по- широката картина – как една задача изпълнена от нас ще рефлектира на следващите дейности и процеси. Опитвам се да гледам „ със 100 стъпки“ напред. Въпреки трудностите, които срещам, от всички предизвикателства излизам още по уверена и удовлетворена.

Как намираш баланса между работа, семейство и личен живот

За мен балансът между работа, семейство и личен живот е много важен и съм удовлетворена от факта, че в завода в Дупница го намирам. Опитвам се в къщи да не говоря за работа, а в работа да не намесвам личния си живот. Истината е, че семейството ми знае много добре какво правя всеки ден и ме подкрепя и разбира. Щастлива съм, че работата ми позволява да намеря този житейски баланс и по никакъв начин не пречи на грижите към семейството ми и времето с тях. Аз съм организиран човек и в личен план – планирам дори уикендите си, защото обичам много да пътувам и опознавам нови места като ги запечатвам с фотоапарата си. Намирам време и да “погълна“ някоя книга или да редя големи пъзели с над 4000 части.

 

Как преминава един твой работен ден?

 

Като един мигJ В началото на всеки ден започвам с преглед на изпълнение на плана за предходните 24 часа и ако има разминавания, се запознавам с причините, проверявам какви действия са предприети и преценявам дали е необходима моята намеса. Предпочитам ръководителите сами да разрешават казусите и само, когато имат нужда от моята помощ или насоки, да се включвам. След това участвам в ежедневната среща на ниво производство, на която разглеждаме промени в плана, тяхното отражение и вземаме решения за необходимите действия.

В останалата част от деня извършвам различни дейности, свързани с моите отговорности и във взаимодействия с другите екипи, защото ние сме само една част от сложния процес на производство на лекарствени продукти.

Успоредно с това се стремя да отделям време за индивидуална работа с хората от екипа ми, за да съм спокойна, че всеки знае защо, какво и как да го прави.

Удовлетворена съм, когато  в края на работния ми ден виждам резултата от нашите усилия.

 

Какво искаш да кажеш на настоящите си колеги и на тези, които имат желание да станат част от екипа на завода на Тева в Дупница?

Ние сме едно голямо семейство и трябва де се гордеем с това, което правим всеки ден. Всеки един от нас, в определен момент може да бъде в ролята на пациент и е важно да осъзнаем колко отговорна и хуманна е нашата дейност, защото ние се грижим за това да облекчаваме живота на пациентите- били те ние самите, нашите семейства и близки хора, пациентите по света.

Бизнесът ни се разраства, предстои да стартира и нова производствена мощност, което предоставя възможност на много хора да станат част от екипа на завода, да се учат и развиват, да чувстват удовлетворение от своя принос и след време да разказват такива успешни истории като менJ

RELATED ARTICLES

Most Popular