Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесЕнергетици и миньори от Бобов дол и Перник на протест! Блокирани са...

Енергетици и миньори от Бобов дол и Перник на протест! Блокирани са главни пътни артерии

Стотици енергетици и миньори затвориха автомагистрала “Струма”. Протестиращи има на няколко места – в района на Дупница и пътен възел “Бинека“, посока София, с.Дяково и Бобошево. На място има и полицейски служители.

От сутринта затваряме магистралата, но пропускаме автомобили, на всеки десет минути, защото хората пътуват за летище, за болница, обясни пред БТА лидерът на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова.

Протестът е срещу териториалния план за справедлив преход и отпадането на датата 2026 година за затваряне на ТЕЦ “Бобов дол”. Според протестиращите това ще остави стотици хора от Бобов дол, Дупница и останалите общини в региона без препитание.

Протестиращите не са съгласни и с предложението за намаляване на мощностите на топлоелектрическата централа. Според тях няма друга възможност за устойчива заетост, което ще доведе до обезлюдяване на региона. Протестът е обявен като безсрочен и граждански.

Миньори и енергетици от „Мин индъстри“ – Перник и Топлофикация Перник също протестираха на пътен възел “Даскалово”, като затвориха движението на изхода в посока Перник. Протестиращите заявиха, че за тях преходът не е справедлив и настояват да запазят работните си места.

Блокадата на движението продължи около 15 минути, след което протестиращите се отправиха към пътен възел „Мало Бучино“, откъдето се върнаха обратно към Перник.

В сряда беше предвидено гласуване на Плановете за справедлив преход на въглищните региони, но беше отложено заради възникналото напрежение..

Днес Министерският съвет се събира на извънредно заседание, за да разгледа Териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разчетите на премиера Николай Денков са, че ако плановете не са приемат, България може да загуби 1,4 млрд. лв. Те представляват документ, който трябва да разпише как страната ни ще се справи с последиците от затваряне на въглищните централи. Именно заради тях се стигна и до напрежение в управляващото мнозинство.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular