Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаКардиологът д-р Свобода Каперска-Ловджиева: Начинът на живот е важен за превенцията на...

Кардиологът д-р Свобода Каперска-Ловджиева: Начинът на живот е важен за превенцията на сърдечносъдовите заболявания

Превенцията на хипертонията започва от начина на живот – избягвайте стреса, животинските мазнини, алкохола… Това са част от съветите на специалиста по вътрешни болести, кардиология и ревматология д-р Свобода Спирова Каперска-Ловджиева, която има кабинет в поликлиниката в Благоевград. Думите й са по повод Световния ден за борба с хипертонията. По традиция той се отбелязва с инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония.
„Начинът на хранене е много важен за превенцията на сърдечносъдовите заболявания. Също така е добре да се избягват чипсовете, богатите на сол храни и газираните напитки. Много е важно да се ограничи и приемът на алкохол. Заседналият начин на живот също трябва да се изкорени. Трябва да се намери начин за активно дишане, спортуване, разходки на чист въздух. В тази връзка дори работата в една градина може да окаже много благотворно влияние. Движението е много важно, защото обикновено консумираме повече, отколкото изразходваме. Друго основно нещо е лечението на артериалната хипертония. Това е основният рисков фактор за всички усложнения като инсулт и инфаркт. Към него можем да прибавим и диабета, вече се наблюдават доста млади хора и доста деца, които страдат от него. Разбира се, тютюнопушенето също е голям враг. Това са съвети, които повтаряме постоянно. Важното е хората да ги осъзнаят и да ги прилагат. Обикновено те започват да спазват препоръките ни чак тогава, когато настъпят усложненията. И който оцелее след тях, прави опити за по-здравословен начин на живот. Стресът също трябва да се избягва. Все пак това са фактори, които могат да се коригират и хората да бъдат по-здрави“, каза пред „Вяра“ д-р Свобода Спирова Каперска-Ловджиева. По нейни наблюдения броят на пациентите със сърдечносъдови заболявания се увеличава.
„Медицината вече наистина има нови възможности и процентът на смъртност от инфаркт, особено при болнично лечение, намаля. Но това не освобождава човека от отговорности за здравето му. Защото лечението е само един етап от цялостната картина. Нещата опират до начина на живот. Човек трябва да знае кръвното си налягане, да посещава личния си лекар и да си прави профилактични прегледи. Също така трябва да си закупи апарат за измерване на кръвното налягане, което вече е необходимост. Човек трябва да е колкото се може повече информиран за здравното си състояние и да го следи“, допълни тя.
Трима възрастни дупничани споделиха какви мерки взимат срещу високо кръвно налягане.
„Имам високо кръвно и пия лекарства, но не редовно. Когато ми е по-високо, взимам лекарства, но когато нямам оплаквания – ги спирам. Виждам, че същото правят и други хора на моята възраст, което не знам доколко е правилно. Не мога да кажа, че водя здравословен начин на живот, дори изобщо. Хапвам това, което ми се яде, и не се съобразявам колко е полезно за здравето ми“, призна Петър от Дупница.
Бившата учителка Ана Горанова пък се грижи за здравето си, избягвайки консумацията на вредни храни. „Моето кръвно е ниско и винаги е било така. Не съм прибягвала до взимане на лекарства, защото не ми се е налагало. Опитвам се да водя природосъобразен начин на живот. Изключила съм от менюто си всякакви вредни и опасни храни и мисля, че това ме опазва от подобни здравословни проблеми“, каза Горанова.
Васил Георгиев пък беше категоричен, че стриктно спазва схемата, предписана от личния му лекар:
„Пия си редовно хапчетата за кръвно и съм отговорен в това отношение. Понякога го повишавам, но не чак толкова много. С хапчетата го нормализирам и се чувствам добре. Също така всеки ден си измервам кръвното налягане поне по два пъти и така виждам какво е състоянието ми е съм по-спокоен“.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular