Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСапарева баняВиолета Кацарева от Овчарци омеси най-голямата баница

Виолета Кацарева от Овчарци омеси най-голямата баница

  • Сапаревобанското село спечели награди от Празника на дрипавата баница и Старопланински събор „Балкан фолк 2021”

  • 70-годишната баба Вела с грамота

Майсторки в кулинарията от Сапаревобанско представиха повече от достойно района на Празника на дрипавата баница в горнооряховското село Върбица. Читалището в село Овчарци спечели две от 25-те награди за най-вкусна баница, раздадени от организаторите – читалище „Градина-Върбица-1894”.

Велка Грозданина и 12-годишната Виолина Ракова

Наградите на самодейките от читалище „Пробуда 1923” в Овчарци са за най-голяма баница и най-дрипава баница. Най-голямата баница, отличена от журито, е на секретаря на читалище „Пробуда 1923” Виолета Кацарева, а най-дрипавата – на Велка Грозданина. За вкусотиите на двете майсторки на най-българското кулинарно изкушение читалището има грамоти и плакет, като едната от грамотите е специално за 70-годишната баба Вела.

„За първи път участваме в този фестивал. Бяхме поканени да пеем на празника. Бяхме се подготвили и с баници – общо 3 на брой, и междувременно попитахме организаторите дали можем да се включим и в конкурса, на който бяха представени десетки най-различни баници – солени, сладки, дърпани, вити, точени, с гъби, с месо втасали, разтърсени, приготвени от представители на клубове по кулинария, читалища от цяла България. Нашите две баници бяха сред отличените 17 солени баници, отделно имаше наградени сладки баници. Баницата, която приготвих аз, беше със сирене, масло и яйца. Беше отличена от журито като най-голяма, защото беше в по-голяма тепсия. Журито определя каква награда да даде, след като дегустира. Оценява се преди всичко вкусът. Беше дърпана баница, която правя с малко оцет.

Мъжката фолклорна група във Велико Търново

Баба Велка е известна със зелниците. Тя меси типичен овчарченски зелник, по стара рецепта – така, както се е правил зелник в нашето село в миналото. Корите се навиват по интересен начин, а плънката е с кисело зеле и малко пръжки – парчета сланина, които се запържват”, обясни Виолета Кацарева. И за нея, и за Велка Грозданина това е втора награда за вкусна баница. Първото отличие на Виолета, която 8 г. е работила в баничарница, е от конкурса за най-вкусен зелник, проведен в самоковското село Бели Искър през 2019 г. На същия конкурс преди 2 години Велка Грозданина грабнала първото място.

Самодейците на Овчарци са доволни и от представянето си на сцената във Върбица. Похвалиха се и с участието на мъжката фолклорна група в 24-тия Старопланински събор „Балкан фолк 2021” и в Националния шампионат по фолклор „Euro Folk 2021” във Велико Търново. „Във Върбица изнесохме повече от 40-минутна програма. Пяхме всички – женската, мъжката и юношеската група. Имахме и солистка – Наталия Еленкова. Играхме хоро. Мъжката фолклорна група участва и в „Балкан фолк 2021” и получи няколко награди”, посочи читалищната секретарка.

Едното от отличията на овчарчани от 24-тото издание на „Балкан фолк 2021” е почетна грамота за приноса в провеждането на събора, с която са удостоени за носители на почетния знак на събора. Удостоени са от продуцентите със званието „Откритие на 24-тия Старопланински събор „Балкан фолк 2021”. Имат диплом за достойно и с висока художествена стойност представяне и препоръка като достойни да представят българските народни изкуства в Световния шампионат по фолклор „World Folk” в Несебър и Слънчев бряг.

Стана ясно още, че освен овчарчани награди от конкурса за най-вкусна баница имат още две читалища от Югозападна България. Читалище „Просвета 1928” в радомирското село Кондофрей има две отличия – за най-добра баница с месо и награда на „3Д МедияСофт”. Читалище „Пробуда 1935” – Перник е удостоено с наградата на „Екстрапак” ООД.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular