Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаКвартет „Бистричанка” трети на фестивала „Малешево пее и танцува”

Квартет „Бистричанка” трети на фестивала „Малешево пее и танцува”

Юлияна КОЛЧАКОВА

Самодейки от Бистрица се класираха на трето място на XVII Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” в Микрево (община Струмяни). Квартет „Бистричанки” спечели завидна награда с акапелно и изпълнение на песен от Шопския край с музикален съпровод. Освен Даниела Крумова, Десислава Крумова, Адриана Колева и Цветанка Йончева и Иван Наумов (акордеон) и Милан Миланов (тъпан), отличени в за категорията за вокално изпълнение над 18 год., успех има и Женската фолклорна група към читалище „Светлина -1927” в дупнишкото село.

„Успехът на квартет „Бистричанки” е прецедент за нашия край. Оказа се, че фолклорна формация от бившата Дупнишка околия от години не е получавала такава награда. Освен това фестивалът е много престижен, конкуренцията е много голяма. Блестящо се представи и нашата Женска фолклорна група.

По време на участието имахме силна подкрепа от голяма агитка от Бистрица в лицето на самодейците от танцовата ни формация. Това са 50 танцьори, които през цялото време играха хора и изразиха солидарност. Много ни подкрепиха и гайдарите Васко и Методи от Сапарева баня.

Техните изпълнения не спряха и в автобуса, докато пътувахме, а след това в Бистрица. Впечатляващо бе хорото, което извихме в центъра на селото, след като се прибрахме. То беше също със съпровод на гайди”, обясни секретарят на читалището Силвия Начева.

Това е поредното отличие на бистричани за тази година.

RELATED ARTICLES

Most Popular