Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятКипър и още 7 страни искат ЮНЕСКО да признае акушерството за културно...

Кипър и още 7 страни искат ЮНЕСКО да признае акушерството за културно наследство

Кипър и още 7 страни от 4 континента кандидатстват заедно за включване на акушерството в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.
Съвместното заявление на европейските държави Кипър, Германия, Люксембург, Словакия, а също Колумбия, Киргизстан, Нигерия и Того, е изготвено от асоциации на акушерките в тях в сътрудничество с министерства и експерти по културно наследство и обществено здраве.
Акушерството е културна практика, част от нематериалното наследство на човечеството, защото обединява наука, умения, изкуство, съпричастност, подчертава в своето изявление Националната комисия на ЮНЕСКО в Кипър.
В същото време то е дълбоко свързано с използването на специфични, уникални за всяка страна традиции, празненства и ритуали, се казва още в съвместното предложение.
Освен това тази дейност се разглежда като гарантиране на основните права на жените.
Предложението изразява историческото значение на акушерството за кипърското общество и приноса на акушерките за общественото здраве, посочва още кипърската комисия на ЮНЕСКО.
Решението на международната организация се очаква догодина.
От 2013 г. 180 държави са се присъединили към Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство. В неговия списък досега са включени пет кипърски традиции./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular