Tuesday, May 14, 2024
HomeНовиниБългарияКладенци спасяват жителите на омуртажкото село Презвитер Козма в безводието

Кладенци спасяват жителите на омуртажкото село Презвитер Козма в безводието

Кладенци спасяват жителите на омуртажкото село Презвитер Козма в безводието. Населеното място е на воден режим от август миналата година, но с всеки изминал месец той става все по-драстичен, за да се стигне до сегашното положение – вода по чешмите да има 24 часа през 25 дена. Проблемът с режимното водоподаване тук е дългогодишен, но заради липсата на валежи през лятото и на сняг сега се задълбочава, коментира за БТА кметът Ерджан Ахмед.
Според дългогодишния управник – кмет вече седми мандат, проблемът се дължи на недалновидност при изграждането на двата каптажа край селото през 1985 г. Още тогава е трябвало съоръженията да са четири и нямаше да се стига до сегашното положение, казва Ахмед. Сега се изчаква повече от 25 дена, за да се напълни водоемът, и водата се пуска.
Жителите на Презвитер Козма се спасяват от безводието благодарение на факта, че в почти всяка къща има кладенец. Други стопани са си направили сондажи и на 40-50 метра дълбочина са “прихванали” вода. “Малко по-скъпо – излиза около 4-5 хил. лева, но пък си заслужава инвестицията заради спокойствието на домакинството”, коментира кметът. Той разказа още, че в селото има над 140 кладенеца, а 20-30 процента от тях не пресъхват. Сега обаче положението е малко по-различно и поради трайното засушаване водата е на изчерпване.
За кардинално решение на въпроса с безводието е трудно да се говори, тъй като са нужни крупни инвестиции, които община Омуртаг няма как да си позволи. Тук имат и няколко селски чешми, водата от които също би могла да се прихване, но пък проби на РЗИ показват, че тя е негодна за консумация. Заради това хората на Презвитер Козма се надяват на дебел сняг. “Моите наблюдения през годините са, че са ни нужни не толкова дъждове, колкото снежна покривка от 40-50 см, тъй като почвата тук задържа влагата и водата, допълва Ерджан Ахмед.
В община Омуртаг засегнати от безводие, освен града, са и 25 села, показва справка на ВиК – Търговище. За Омуртаг причината е компрометиран довеждащ водопровод, а за селата – недостиг на вода във водоизточника./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular