Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаКлещите „Бордицио” дадоха дефект! Костадин Костадинов спаси кожа и остана председател на...

Клещите „Бордицио” дадоха дефект! Костадин Костадинов спаси кожа и остана председател на ОбС

Първан Дангов гневно напусна залата: Между нас има огромна празнина, няма да седя до Костадинов

Костадин Костадинов остана на председателския пост в Общинския съвет (ОбС) в Дупница, на който е за пета поредна година. Той запази позицията си, след като на заседанието в четвъртък поисканото от Николай Табаков (представител на ПП-ДБ) предварително прекратяване на неговите правомощия бе подкрепено от 9 от общинските съветници. При провелия се таен вот 12 от присъстващите 27 общински съветници (от общо 29), гласуваха „против“, а 6 от бюлетините бяха недействителни.

Въпреки че гласуването е тайно, от него стана ясно, че кметът Първан Дангов, който иска оставката на Костадинов, е подкрепен от съпартийците си от БСП, Йонко Гергов и Илиян Миланов от Партията на зелените, Иво Ников и Николай Табаков, представляващи ПП-ДБ, и Анастасия Давкова от „Народен съюз“.

Вотът предизвика поредния скандал в съвета, тъй като след обявяването на резултата кметът Дангов напусна залата. „Приемам резултата такъв, какъвто е! Между нас обаче има не пропаст, а огромна празнина! Вие бъркате в това до къде стигат  правомощията на кмета и изпълнителната власт и на законодателната власт! Бъркате се в изпълнителната власт! Не ме превръщайте във втори Методи Чимев! Знам много неща за това, което се е случвало във В и К! За схемите в дружеството, за къщата в Бистрица! За това, че сте бил изпълнител на общински обекти с ваши или  подставени фирми! Няма да Ви спестя нищо и няма да седя до вас! Излизам!“, отсече Първан Дангов и си тръгна.

Николай Табаков

Възникна казус дали сесията да бъде прекратена.

Заради това председателят даде 30 минути почивка, в които да се направят консултации, да се разговаря с кмета, за да се върне или да бъде представляван от някой от заместниците си. Свикан беше председателски съвет. Тъй като Първан Дангов отсъстваше, върналите се след почивката 26 съветници отложиха за разглеждане на следващо заседание всички внесени от кмета докладни записки. Те се отнасят за: продажба на част от общински парцел в Бистрица на собствениците на законно построена там къща; прекратяване на съсобственост чрез продажба на дела на общината в имота, в който е борсата на бизнесмена Стойчо Владимиров; отдаване под наем на помещения в Спортната зала; продажба на специализирания автомобил „паяк“; проект за закупуване на пътнически автомобил (лек, миниван или микробус) за Детска градина „Калина“; учредяване на право на строеж на фотоволтаици в Крайници на „Верила солар парк 2“ и предоставяне на земи от общинския поземлен фонд на наследници на земеделски земи.

Както писахме, Николай Табаков внесе искането за оставката с мотива, че като председател и принципал на „В и К – Дупница“ Костадин Костадинов е допринесъл за фалита на общинското дружество. На заседанието Табаков посочи, че е депозирал докладната заради политически действия и бездействия относно решения за В и К оператора. „С тази докладна търся политическа отговорност за действия от политическо естество по отношение на В и К. За икономическите отговорности има други институции, които трябва да се заемат. Според мен политическата отговорност е на председателя на Общинския съвет“, обобщи Табаков. Съветникът, който е и бивш депутат, посочи още, че с гласуването си местният парламент ще даде ясен знак дали статуквото ще победи, или има желание за развитие.

Първан Дангов цитира текстове от правилника за дейността на съвета, касаещи отговорности на председателя. Според кмета шефът на ОбС не изпълнява задълженията си. Дадени бяха примери – липса на служебни карти на съветниците, грешни политически ходове и схеми във „В и К – Дупница“, като по думите на градоначалника случилото се е „с една – единствена цел – оттам да се краде“. Сред примерите бе и назначението на предишния управител Красимира Иванова, убедена от председателя да дойде в Дупница от Перник. Кметът обяви, че инициира завеждането на колективен иск срещу „В и К“ заради загубени дела от абонати на дружеството, които са били дадени на съдия изпълнители, и служебно са им начислявани хиляди кубици вода.

Първан Дангов упрекна Костадин Костадинов и за това, че на предишното заседание, на което бе разглеждан и приет бюджетът, е позволил на съветниците да отправят питания. „По правилник, когато се обсъжда бюджет, не се допускат питания. На предишното заседание, водено от Костадин Костадинов, имаше питания за бездомни кучета, бездомни коне, вместо да се обсъжда по същество. Бюджетът беше натикан в ъгъла. Целта на тази провокация беше да изляза от релси и да не се гласува бюджетът“, заяви градоначалникът.

Несъгласие с кмета изразиха Йордан Йорданов от ГЕРБ и съпартийците на Костадин Костадинов от КОД Георги Георгиев и Христо Михалчев. Йорданов посочи, че искането  на оставката е незаконно. „Нормалността ще победи! Дори и Емил Гущеров ще подкрепи Костадин Костадинов“, обяви Георгиев. Той визира апела на Шейхриар Златарска от ДПС, отправен в началото на заседанието, за връщане на нормалността в залата и запазване на доверието към Общинския съвет. „Мога да се сетя за много Ваши задължения. Излиза, че Костадин Костадинов е виновен и за дъжда, който ще завали, и за ланския сняг“, обърна се Михалчев към Дангов.

Костадин Костадинов заяви, че поисканата оставка е плод на лично отмъщение. Той е категоричен, че не приема вменяването му на вина за В и К от „Табаков и сие, за да си измият ръцете за това, че предадоха интересите на Дупница“, имайки предвид преминаването на В и К към „Кюстендилска вода“, и благодари на колегите си за гласуваното доверие.

„Докладната е незаконна. Не може да ми се иска оставката за неща, които са направени в предишни периоди“, коментира председателят. Той посочи, че фокусът трябва да се насочи към приоритетите на общината и той ще инициира изготвянето на план за приоритетите, за изработване на етичен кодекс, ще работи за подобряване на организацията на работата на съвета. „Ако не изпълня тези задължения, до месец подавам оставка“, декларира ОбС шефът. „Нормалността ще се върне в тази зала. Като искате политически битки и войни, ще имате политически битки и войни“, заяви още Костадинов. И добави: „30 млн. лв. са гарантирани на община Дупница само за тази година за изпълнение на проекти! Какво прави кметската администрация? В Бобов дол изкупуват земи, за да правят индустриална зона! В Кюстендил също работят? А ние какво правим? Има отворена не врата, а портал!“ Председателят посочи още, че занапред ще внася предложения, които администрацията да изпълнява, като ще се съобразява и с позицията на кмета.

Любопитна подробност е, че при гласуването на докладната на Иво Ников за финансово подпомагане на спортните клубове, спря да работи системата за електронно гласуване. Оказа се, че причината е в изключена фаза на ел. снабдяването на залата. Наложи се общинските съветници да гласуват поименно.

По-късно до редакцията стигна информация, че са изнесени вещи  от кабинета на председателя.

Припомняме, че на предишното заседание на ОбС в Дупница, кметът Първан Дангов влетя в заседателната зала с клещи за кастрация „Бордицио”. Стоманеният инструмент за скопяване на мъжки разплодници се превърна в символ на взаимоотношенията между кмета и председателя на ОбС Костадин Костадинов. Градоначалникът Първан Дангов постави инструмента между двамата и даде ясен знак, че от сега нататък на мушка ще бъде политическото мъжество на председателя. Към днешна дата обаче клещите „Бордицио“ явно дадоха дефект.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular