Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаКлещи за кастрация размаха в заседателната зала на ОбС-Дупница кметът ветеринар Първан...

Клещи за кастрация размаха в заседателната зала на ОбС-Дупница кметът ветеринар Първан Дангов

Съветникът от ГЕРБ Е. Гущеров си нахлупи предпазна каска срещу опитите за „политическа кастрация” на опозицията

 

С клещи за кастрация на мъжки разплодници връхлетя в заседателната зала на ОбС кметът на Дупница Първан Дангов. Той размаха уреда от неръждаема стомана, след като общинският съветник от „Възраждане” Виктор Мантарков отправи за пореден път въпрос, свързан с безстопанствените кучета на територията на общината. Питането му предизвика остра реакция от страна на Дангов, който заяви, че на дневен ред е обсъждането на бюджета.

Сол в разразилия се дебат посипа и председателят на ОбС Костадин Костадинов, който точно в този момент се реши на  доуточняващ въпрос, свързан с паспортизацията на домашните животни. Това  доведе до неудържима реакция от страна на градоначалника, който разгневено подскочи, приемайки  действията на съветниците като атака към неговата експертиза на ветеринарен лекар, както и опит за саботиране на редовното заседание.

Неовладяното му поведение провокира съветника от ГЕРБ Емил Гущеров да поиска от председателя на ОбС К. Костадинов почивка, в която „кметът да се успокои, за да продължи своята работа”.

След 10-минутното прекъсване в залата се завърна и кметът Първан Дангов. Пред смаяните погледи на присъстващите той размаха кастрационни клещи, които служат за безкръвна кастрация на мъжки разплодни. „Клещите на „Бордицио” служат за това. И в него има много символика. Този уред ще присъства тук, познавам неговата сила и познавам слабостта на обекта, върху който съм я приложил”, сподели кметът на Дупница. Вдигнал високо инструмента, той декларира своята готовност да продължи да обсъжда отново темите по дневния ред на заседанието.

Не по-малко подготвен за нивото на дебата обаче се оказа общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров, който излезе на микрофона „въоръжен” с жълта каска. Той демонстрира взетите предпазни мерки срещу опитите на градоначалника за „политическа кастрация” на всеки дръзнал да му зададе неудобен за него въпрос.

„Щом сесията ще бъде в тон, който господин Дангов се опитва да ни налага като това шоу и с инструменти, които нямат нищо общо с дискусията, то ние трябва да реагираме. Ако той политически иска да ни скопи – това е друга тема. Но ние тук сме избрани, за да защитаваме интересите на хората. Едни такива действия и форми на поведение в лицето на кмета на общината са смешни. Радвам се, че Дупница отново ще се прослави. Вярвам, че хората от цяла България вече ще знаят, че кметът на Дупница скопява съветници. На жените ви е лесно, смеете се, ама…”, коментира Гущеров, който успя да разсмее съветниците. Опитите на председателя на ОбС да овладее залата при създадената комична ситуация удариха на камък. „Ние ще си говорим каквото си решим. Шоуто обаче трябва да продължи”, категоричен бе Гущеров, който „за всеки случай” нагледно постави каската и пред „мъжкото си достойнство”.

Пореден опит да промени посоката на дебатите направи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който заплаши, че ако заседанието продължи в този дух и с този тон, то той ще го прекрати.

В кулоарите общинският съветник от „Възраждане” Виктор Мантарков се почувства длъжен да обясни, че неговият въпрос не е целял провокация и проваляне на сесията, свързана с бюджета на общината. Той уточни, че отправя питането си за втори път, отричайки да е влизал в задкулисни договорки с председателя на ОбС Костадинов за проваляне на сесията.

Заплашителният инструмент бе повдиган и размахван на няколко пъти в залата от кмета Първан Дангов по време на дебатите в местния парламент.

RELATED ARTICLES

Most Popular