Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияКметът на Дупница внася докладна за 1 млн. лв.заем, парите са за...

Кметът на Дупница внася докладна за 1 млн. лв.заем, парите са за ремонти на водопроводи в селата

Методи Чимев: Работата може да стартира до 3-4 месеца

Юлияна КОЛЧАКОВА

До 2 месеца се очаква община Дупница да получи кредит за неотложни ремонти на водопреносната мрежа в малките населени система, а до 3-4 месеца да стартират и самите дейности. Това стана ясно по време на общественото обсъждане, касаещо тегленето на заема за финансиране на ремонтите. Имаме уверение от банката, че максимум до 2 месеца сумата ще бъде осигурена. Ще ни бъде нужно и технологично време за провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнител.

Изводът е, че до 3-4 месеца ще бъдат необходими, преди да започнат ремонтите, каза кметът Методи Чимев. Градоначалникът аргументира намеренията за тегленето на заем така: „След решението на Общинския съвет за излизане на община Дупница от ВиК асоциацията и „Кюстендилска вода” разрешението на проблема с водоснабдяването в малките населени места е изцяло в нашите ръце. Друга форма за намиране на средства освен обезпечаване с начален ресурс, с който да се стартира, няма.”

Зам.-кметът Олга Китанова припомни, че кредитът, който ще бъде поискан, е в размер на 1 млн. лв. Сумата ще се изплаща 7 години, с 1 година гратисен период. „Грубо би се паднало на година общината да погасява около 170 000 лв. с лихвите, което съвсем спокойно може да бъде поето от общинския бюджет. Лихвеният процент предполагаме, че ще бъде между 2 и 3 процента. Той предстои да бъде договорен, когато подадем официално искане за кредит”, каза Китанова.

Павел Петров поясни, че кредитът няма да доведе до нарушение на показателите на общината по Закона за публичните финанси, наблюдавани от Министерството на финансите. „В момента дългът на общината е в размер на 1,8 млн. лв. Плащанията по тоя дълг в рамките на 1 г. са 11,8% при таван 15%. С новия дълг, който предстои да бъде взет, с оглед на това, че ще бъде с 1 г. гратисен период и че след 2 г. изтича изплащането на облигационния заем и това разтоварва допълнително погасяване по дълга, се предвижда да не се надхвърлят 12-13%. Предвижда се още след 1-2 г. процентът да започне да пада с намаляване на плащанията по другия дълг”, обясни финансистът.

Стана ясно още, че няма окончателен разчет за обектите, за които ще се осигурят средства на спешни ремонти. От списъка за финансиране се изключват Дупница и селата Бистрица и Джерман. Причината е, че в Бистрица предстои довършването подмяната на водопроводи, а в Джерман е въпрос на дни дейността да започне.

Общественото обсъждане протече при изключително слаб интерес. Присъстваха само четирима общински съветници – Йонко Гергов, Леонид Хаздай, Валентина Караганова и Костадин Севдин, кметовете на селата Самораново, Яхиново и Крайници – Райко Цветков, Софка Скоклева и Мариана Димитрова, зам.-кметът Крум Милев, юристът на ОбС Милен Попов, управителят на ВиК Илия Илиев.

Решението дали да се изтегли заемът е на местния парламент. Предстои внасянето на докладна записка, която Общинският съвет да разгледа на предстоящото си заседание. Гражданите имат още време да внасят конкретни предложения за ремонти на водопреносната система в малките села. Общинските съветници ще могат да дадат предложения и на самата сесия. До момента такива предложения не са постъпвали в общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular