Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниБългария6 км опашка се изви на Кулата, граничари се стягат за натоварен...

6 км опашка се изви на Кулата, граничари се стягат за натоварен трафик около 6 септември

Затяга се режимът за преминаване през ГКПП „Златарево”

Около 6 км опашка от чакащи автомобили се беше образувала на ГКПП „Кулата” в сряда следобед. Преминаването през гръцкия пункт „Промахон” ставаше доста по-бавно заради допълнителния тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували.

От пресцентъра на Главна дирекция “Гранична полиция” също потвърдиха, че на Кулата трафикът е интензивен. От там посочиха, че традиционно в началото на септември трафикът на леки автомобили през граничния пункт се увеличава. Опашка от автомобили е имало в сутрешните часове на първия септемврийски ден, но с течение на времето е намаляла до петнадесет-двадесет коли. Натоварването на граничния пункт на изход от страната е по-интензивно в ранните часове на деня, уточниха още от ГДГП пред БТА.
Традиционно почивните дни около 6 септември потокът от пътуващи към южната ни съседка се увеличава, допълниха от пресцентъра на дирекцията. От там очакват засилен трафик в края на седмицата, като служителите на място имат готовност да посрещнат увеличения поток желаещи да преминат.

Същевременно стана ясно, че от 1 септември влиза в сила нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласно която Република Северна Македония попада в “червена цветова зона”, което означава, че при (след) посещение на страната за връщане в Република България са необходими редица документи. По този начин се затяга режимът при преминаване през ГКПП „Златарево”.

Нужни са сертификат за направена ваксинация (и да са изминали 14 дни от датата на последната доза по ваксинационния план) или сертификат “преболедувал” (важи за времето от 11-ия до 180-ия ден след констатиране) едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 (PCR тест), удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване. Единствено в този случай пътувате до Република Северна Македония и се връщате без ограничения в Република България.

– Ако имате само сертификат за направена ваксинация (или сертификат преболедувал) и нямате отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 (PCR тест), удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или обратното, при връщането Ви в Република България ще бъдете поставени под карантина за 10 дни с възможност същата да отпадне СЪС ЗАПОВЕД НА ДИРЕКТОРА НА РЗИ-Благоевград), ако в срок до 24 часа си направите PCR тест и изпратите отрицателен резултат на електронната поща на РЗИ (rzibl@rzibl.org).

– Ако нямате сертификат за направена ваксинация (или сертификат преболедувал) и нямате отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 (PCR тест), удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване, при връщането Ви в Република България ще бъдете поставени под карантина за 10 дни, БЕЗ възможност същата да отпадне.

RELATED ARTICLES

Most Popular