Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникКметът на Перник иска поемането на краткосрочен дълг

Кметът на Перник иска поемането на краткосрочен дълг

Кметът на Перник Станислав Владимиров иска от новосформирания ОбС съгласие за поемането на краткосрочен общински дълг в размер на 2.5 млн. лв. Внесената от кмета докладна ще бъде гледана на извънредно заседание в четвъртък /23 ноември/.

Дългът е необходим, за да не се ощетява общинският бюджет с плащането на лихва по непогасен временен безлихвен заем от 4.2 млн. лв. Той е бил отпуснат през 2021 година, а през миналата година срокът за погасяването му е удължен до 20 октомври тази година. До момента са погасени 1 млн. лв., а Министерството на финансите след изтичането на срока е предприело действия по прихващане на част от невъзстановената главница срещу подлежащата на предоставяне на общината обща изравнителна субсидия от над 829 хил. лв., се казва в докладната на кмета Станислав Владимиров.

Посочва се също, че общината дължи лихва от 13,12% върху размера на непогасената главница, което ще утежни финансовото й състояние. Като причина за просрочването на заема Владимиров изтъква продължаващото преодоляване на последиците от COVID кризата и военния конфликт в Украйна, които са довели до висок ръст на инфлацията през 2022 и първата половина на настоящата година./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular