Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаГимназията  по облекло в Дупница празнува 95г.

Гимназията  по облекло в Дупница празнува 95г.

  • Ученици и учители отбелязват юбилея с поредица събития

  • Унгарци са преподавали железарство в нашето училище, казаха от Промишленото

95 години от създаването на Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (ПГОСУ, по известно като Промишленото) ще отбележат на 23 ноември учениците и учителите  в учебното заведение в Дупница. Тържеството ще бъде в салона на театъра в града. Празникът е една от многобройните инициативи, организирани за юбилея и проведени в последния месец. „На 23 октомври в училището гостува доцент Спас Ташев, автор на книгата “Трагедията на еврейското население във Вардарска Македония и Беломорието”.

Срещата бе организирана съвместно с библиотеката на читалище „Зора – 1858“. Присъстваха председателят на регионалната структура на организацията на евреите „Шалом“ Леонид Хаздай, авторът на краеведски книги Явор Тодоров, Гергана Паргова- старши експерт в РУО – Кюстендил, и др. На 9 ноември бе проведено Езиково състезание „По пътя на грамотността“. В него участваха и ученици от ПГ „Христо Ботев“, а лектор беше доктор Павлина Върбанова, автор на сайта „Как се пише ?“. Присъстваха учители от гимназиалния курс от област Кюстендил и Аделина Крушовска,старши експерт по български език и литература от управлението на образованието. Директорът на ПГОСУ Борис Кръстев награди участниците и победителите в състезанието. На 20 ноември ученици от 8, 9, 10 и 11 клас участваха в мултидисциплинарен урок на тема „Академия за здраве”. Учениците представиха резултатите от направено от тях проучване в областите икономика, шевно производство, биология и химия, разказаха от училището. Проявите са организирани от учителите Емил Димитров,  Анелия Грозданова, Зорница Рикева, Константина Георгиева и Борислав Иванов.

„Гимназията отваря врати през 1928 г. като вечерно допълнително занаятчийско училище. Създадена е по инициатива на председателя на общия занаятчийски комитет в града Стоил Кознички. Първият директор е Асен Меджидиев. Издръжката на занаятчийското училище е от софийската търговско – индустриална камара. Първият чирашки курс завършва през 1930 г. Същата  година се откриват теоретично- практически курс по обущарство, като преподавател е обущарят Христо Новаков, и шивашки  курс с преподавател Никола Кочев. През 1930/1931 г. започва на курс по железарство, в който преподавателите са унгарци. През 1934 г. се завършва строежът на собствената училищна сграда. Интересен факт е, че към училището се създава ученически хор. Първите учители са Никола Павлов, Димитър Ръсовски, Димитър Топлийски, Венелин Пашински, д-р Христо Паламарев. През 1939 г. се открива отдел по дамско облекло. Обучението е в специалности по шивачество, обущарство, дърводелство, железарство.

 

Снимките: Моменти от събития в училището от тази година

Димитровден е бил празник на занаятчийството в България. И до днес на този ден училището  празнува своя патронен празник. По време на германската окупация през 1941 г. в училището квартируват германски войници. По-късно училището става седалище на жандармерията.След 1944 г. училището изработва униформи на Трети гвардейски полк.През 1948-1949 г. от допълнително промишлено занаятчийско училището  става държавно.През 1949 и 1950 г. в него има 8 специалности – метален отдел, електромонтьорски отдел, столарски, тапицеро-бояджийски, машинно- плетачен, обущарски, шивашки, дамско- кроячески отдел.През 1952 г. учебното заведение преименувано в промишлено училище за облекло и обувки.През 1958 г. името му вече е професионално- техническо училище по облекло и обувно производство.През 1972 г. става СПТУ. От 1995 г. училището става Техникум по облекло и обувно производство.През учебната 1999/2000 г. за първи път е осъществен прием след завършен седми клас по специалностите „Моделиране и конструиране на облеклото от текстил“. Така новите паралелки в училището са четири. През 2000/2001 учебна година за първи път се осъществява прием след завършен седми клас по специалността „Организатор  на производството“, с интензивно изучаване на английски език. През 2003 г. училището е преименувано в ПГОСУ“, разказа преподавателят по история Анелия Грозданова. От учебното заведение допълниха, че през 2017 г. ПГОСУ става шампион на България по футбол за ученически игри за 11-12 клас.

За 95 г. училището е ръководено от 18 директори, сред които и сегашният директор Борис Кръстев. В момента учениците в гимназията са 284.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular