Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКмет пръв нагази водите на река Искър

Кмет пръв нагази водите на река Искър

Калина и Китин Муньос аплодираха градоначалника на Самоков Вл. Георгиев

 

Кметът на Самоков Владимир Георгиев лично поведе войводи в студените води на Искър. Със знамена и гърмежи в реката смело скочиха над 80 младежи.

Сред тях бяха и членовете на патриотичен клуб “Чакър войвода” заедно с градоначалника, който е почетен член на клуба. Това е единственият кмет в Югозапада, който се престраши и взе участие в Богоявленския ритуал. С това той се превърна в истинска атракция за туристи и журналисти, но пък спечели уважението на всички свои съграждани.

Забележителен факт е, че сред зрителите на водосвета в Самоков присъстваха и дъщерята на българския цар Симеон – княгиня Калина с нейния съпруг Китин Муньос. Заедно с тях бе и синът им Симеон Хасан. Семейството целуна разпятието и запечати ритуала край р.Искър в десетки фотоси. Царското семейство е в страната от дълго време. В същия състав те присъстваха и на празничната света литургия в катедрален храм „Свети Александър Невски“ в новогодишната нощ.

Димитър Виденов извади кръста на Богоявленския ритуал в Самоков. Кметът Георгиев го дари с везана мъжка риза, плакет на Община Самоков, парична премия и календар “Самоков-градът на първите”.

Всеки, който скочи във водата, получи осветена икона на Богоявление от кмета и благословия от архиерейския наместник отец Михаил Колев, който отслужи ритуала за Йордановден.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular