Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградИма ли поличба в счупения Богоявленски кръст в Благоевград?

Има ли поличба в счупения Богоявленски кръст в Благоевград?

Трети ден в Благоевград търсят отговор на въпроса дали има поличба в това, че Богоявленския кръст се счупи на две. Едните лансират тезата, че счупеното носи щастие, други обаче смятат, че случилото се на Йордановден е лошо предзнаменование и вещае бъдещи катаклизми за града. Трети виждат в инцидента  знак от самия Св. Йоан Кръстител, който призовава за обединение, а не разединение на хората.

Припомняме, че хвърленият в река Благоевградска Бистрица честен кръст се счупи на две, след като се удари в бетонния бараж. Така в ръцете на Светослав Костов попадна дръжката, а разпятието бе спасено от 17-годишният Марин Гълъбов, ученик от Професионалната гимназия по икономика. Двамата бяха от групата на „Орлин махала”. Водосветът бе отслужен от иконом Кирил Котев.

Безспорно е едно. Никой не помни подобно стечение на обстоятелствата за Йордановден. Преди години същите въпроси си задаваха и поклонници, станали свидетели на счупването на кръста на чудотворната икона в Бачковския манастир. Тогава архимандрит Симон успокои вярващите и ги посъветва да не изпадат в гадания и самовнушения, а да приемат случилото се като нелепа случайност.

RELATED ARTICLES

Most Popular