Monday, May 20, 2024
HomeРегионРазлогКолеги на шофьора от с. Баня с 6 жертви: Превозвал е нерегламентирано...

Колеги на шофьора от с. Баня с 6 жертви: Превозвал е нерегламентирано пътници

Шофьорът на микробуса, причинил катастрофата край Видин, е превозвал нерегламентирано пътници. Това твърдят негови колеги.

В катастрофата, станала в събота между микробус с благоевградска регистрация, управляван от 40-годишен мъж от село Баня и тежкотоварен автомобил “Волво” с хасковска регистрация, загинаха общо шестима пътници, трима от които от село Баня (двама мъже – водачът на автомобила и 21-годишен младеж и жена, съпруга на водача на автомобила). Сред жертвите  са и жители на град Дупница – майка и син, които са работили в Германия.

Шофьорът и съпругата му са пътували всяка седмица до Германия и до други страни от Европейския съюз със собствен микробус и тъй като автомобилът е с 8+1 места, не изисква лиценз за превоз на пътници. Мъжът и жената обаче не са единствените, които са се занимавали с незаконния бизнес. Според източници много шофьори от Разлог, Банско и Гоце Делчев превозват нерегламентирано пътници в чужбина, а курсът обявяват като „споделено пътуване“, за да не подлежат на контрол.

Всяка седмица шофьорът на микробуса и съпругата му превозвали нерегламентирано пътници от България до Западна Европа, разказва Емил Тодоров. Цената варирала от 130 до 200 евро на човек.

Емил Тодоров, собственик на транспортна фирма в Благоевград: Пътуват си нелегално, возят си пътници, возят си багажи, дърпат си кола без фактури, без документи, без лицензи, без да спазват почивки, без да спазват регламент. Законът много лесно се прескача – като се качат в буса, хората се предупреждават, че ако има проверка, казваме, че сме приятели, споделено пътуване, и всичко е ок, няма проблеми.

Така незаконният обществен превоз на пътници минава като „споделено пътуване“, при което не се издава касова бележка и не може да бъде доказано, че е с икономическа облага. А обявите се пускат предимно в социалните мрежи, предаде БНТ.

Христо Ангелова, превозвач в Разлог: Просто на никой не му се занимава с тях. Аз лично съм пускал жалби до ДАИ няколко пъти, така и нищо не се отразява.

Емил Тодоров: Ако имаше контрол, този бус нямаше да тръгне, този нямаше да съществува като бус, нямаше да съществува като превозвач. С такива микробуси хиляди хора пътуват всяка седмица за чужбина.

Най-често зад волана без регистрация като превозвачи сядат шофьори с категория B, които нямат необходимия опит на професионалните превозвачи.

Емил Тодоров: Те много често карат бързо, не спят, и всичко това нещо влияе на човешкия организъм.

Христо Ангелов: Преди една седмица с един такъв микробус, който от Разлог пътува за Гърция, те пътуват без застраховки, без нищо, и на жената, която пътуваше в този микробус ѝ стана лошо, падна на земята, и те не знаят какво да направят.

Въпреки че нерегламентираният превоз на пътници крие много рискове, той е предпочитан заради опцията превоз от адрес до адрес.

 

Шестата жертва издъхна в болницата във Видин

 

Жертвите от тежката катастрофа, станала в събота вечер на околовръстното шосе на Видин, нараснаха на 6 в понеделник. Около 9:30 ч. във видинската болница „Света Петка“ е починал настаненият след катастрофата в тежка състояние 28-годишен мъж. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденов.

Към момента 54 годишната жена, която бе приета след произшествието, е в стабилно състояние, контактна и без опасност за живота, допълни д-р Найденова.

Причината за тежката катастрофа край Видин е движение с несъобразена скорост на микробуса. Микробусът „Мерцедес Спринтер“, с благоевградска регистрация, се е движел с несъобразена с пътните условия скорост в посока Дунав мост 2, съобщиха в понеделник, 10 юли, от Областната дирекция (ОД) на МВР-Видин. Той се ударил в спрял на светофара влекач с прикачено ремарке с хасковска регистрация.

На място загинаха четирима – водачът на микробуса – 41 годишен мъж, и пътуващите в автомобила две жени и мъж. В МБАЛ „Света Петка“ в град Видин след инцидента починаха още двама от пътниците – 18 и 28 годишни млади мъже. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство. Говорителят на Окръжна прокуратура Видин -прокурор Владислав Влашев каза за Фокус, че е назначена автотехническа експертиза, която трябва да изясни механизма на пътното произшествие.

 

Ден на траур бе обявен в село Баня

 

Ръководството на Община Разлог и Кметство село Баня изказаха съболезнования към семействата на загиналите в катастрофата на околовръстния път край Видин в събота вечер.

В знак на съпричастност към опечалените, в село Баня на 10. 07. бе обявен Ден на траур.

Всички обществени сгради свалиха наполовина националния флаг, а публичните мероприятия бяха отложени.

Община Разлог и Кметство село Баня отправиха апел към всички жители на село Баня да изразят своята солидарност към опечалените, чрез преустановяване провеждането на увеселителни мероприятия в траурния ден.

Община Разлог и Кметство село Баня са в непрекъснат контакт с опечалените семейства и оказват необходимата подкрепа, проявявайки съпричастност в трудния момент, съобщиха от общинската администрация в Разлог.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular