Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятКомисия на ЕП не прие „български“ поправки в пакет „Мобилност“

Комисия на ЕП не прие „български“ поправки в пакет „Мобилност“

Българският бизнес се закани да атакува поправките по пакет “Мобилност” в съда

Българският бизнес се закани да атакува поправките в пакет “Мобилност” в Европейския съд, ако бъдат одобрени и от Европейския парламент (ЕП). Това съобщи Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи пред бТВ.

Комисията по транспорт на Европейския парламент одобри реформата на сектора на автомобилния транспорт, пише официалният сайт на Европарламента.

В по-ранно гласуване комисията не позволи законопроектът да бъде допълван, което искаха България, прибалтийските републики, Румъния, Полша, Малта и Кипър.

В официалното изявление пише: “Потвърждавайки решението си от януари, комисията по транспорт и туризъм на ЕП подкрепи на второ четене трите досиета от пакета за социално законодателство и достъп до пазара. Предложенията на докладчиците бяха приети без изменения с:

30 гласа „за“, 19 гласа „против“ и 0 гласа „въздържал се“ за правилата за командироването на шофьорите.

33 гласа „за“, 15 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се“ за правилата за периодите за почивки

33 гласа „за“, 16 гласа „против“ и 0 гласа „въздържал се“ за правилата за достъп до пазара и каботаж.”

Гласуваното днес не означава, че новият закон влиза в сила под формата, която България и останалите 8 държави не одобряват.

Целият парламент ще гласува реформата по време на юлската пленарна сесия. Новите правила ще се считат за одобрени, ако не бъдат гласувани изменения с абсолютно мнозинство на пленарната сесия (т.е. с поне 353 гласа).

Правилата за командироване ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правния акт. Правилата относно времето за почивки, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилагат 20 дни след влизането в сила на акта. Правилата относно връщането на камионите и други промени в правилата за достъпа до пазара ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на акта относно достъпа до пазара за превози на товари.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular