Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникКонкурсът "Дай, бабо, огънче", събира 500 деца в пернишкото село Мещица

Конкурсът “Дай, бабо, огънче”, събира 500 деца в пернишкото село Мещица

Пернишкото село Мещица днес е домакин на националния фолклорен конкурс „Дай, бабо, огънче!“. Проявата се провежда за 12-и път. Организатори са сдружение “Дай, бабо, огънче!” и местното читалище с финансовата подкрепа на Община Перник. Тази година участниците са близо 500, на възраст от 4 до 17 години.
В раздела “Автентичен фолклор” ще се представят групи за детски традиционен фолклор, в чийто репертоар влизат детски фолклорни игри, забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки. Ще бъдат изпълнени и фолклорни хора от Граово, или от района, от които идва участникът.
В раздел “Обработен фолклор” изкуството си ще покажат вокални групи и оркестри, танцови състави, ще бъде представена драматизация на приказки. Изпълнителите на народни песни и инструменталистите участват с две изпълнения с общо времетраене до 5 мин. Конкурсният репертоар е по избор, като едно от изпълненията трябва да бъде от Граово, а второто от друга етнографска област.
Участниците се разделят в две възрастови групи – от 4 до 10 години и от 10 до 17 год. Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, етнолози, музиканти, хореографи. Във всяка категория и възрастова група се присъждат три призови места.
RELATED ARTICLES

Most Popular