Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБобов долКочериново и Бобошево първи по безработица в района

Кочериново и Бобошево първи по безработица в района

1 425 са регистрираните в „Бюро по труда” Дупница

Кочериново и Бобошево са първи по ръст на безработица в общините на бившата Дупнишка околия за месец юли, показва справка в Бюрото по труда в Дупница. Към 31 юли броят на регистрираните безработни за Дирекция „Бюро по труда” – Дупница е 1 425, като равнището на регистрираната безработица през месец юли 2022 г. е 4,7%. Броят на незаетите с регистрация към края на месец юли 2022 г., по общини е: Дупница – 947, с равнище на безработица –4.8 %; Бобов дол – 152, с равнище на безработица – 4.2 %; Сапарева баня – 130, с равнище на безработица – 4,2 %; Рила – 53, с равнище на безработица – 4.4%; Кочериново – 98, с равнище на безработица – 5.1 %; Бобошево – 45, с равнище на безработица – 5.1 %. Новорегистрираните безработни през миналия месец са 270. Работа са започнали 134 души. От тях на първичен пазар на труда са започнали работа 66, а по проекти, програми и насърчителни мерки за заетост – 68 човека.

Обявени са 239 свободни работни места, от които на първичен пазар на труда – 48. Същите са обявени от работодатели, развиващи дейност в сферата на услугите и търговията, хотелиерство и ресторантьорство, обувното и шивашко производство.

Продължава забелязваната в последните няколко месеца тенденция към намаляване и задържане на броя на регистрираните безработни. Спрямо предходния месец (юни) броят на регистрираните безработни лица е с 16 по-малко. Спрямо аналогичния период на предходната 2021 г. броят на регистрираните безработни е с 67 лица по-малко.

По-голямата част от неработещите на борсата са с основно и по-ниско образование. Те са 483, или 34 % от общия брой.

Регистрираните с висше образование са 189 търсещи работа. Преобладават жените, съответно 860 от общия брой регистрирани, или 60 % от общо регистрираните.

През юли 18 работодатели са заявили 191 работни места.

В момента в Бюрото по труда работят по проектите „Солидарност” (чиято цел е да окаже подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 г.) и „Нова възможност за младежка заетост” (насочен към безработни младежи до 29-годишна възраст).

„От 17 август 2022 г. Агенцията по заетостта, чрез своите дирекции „Бюро по труда“, предлага финансова подкрепа на работодатели и регистрирани безработни. Това стана възможно, след като през предходната седмица министърът на труда и социалната политика утвърди преразпределение на средствата между програмите и мерките за насърчаване на заетостта от Националния план за действие по заетостта за 2022 г. Всяко бюро по труда разполага със средства по част от програмите и мерките, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване по тях са обявени на интернет страницата на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от 9-те регионални служби по заетостта в отделни подрубрики съответно за работодателите и за безработните лица. Работодателите кандидатстват чрез подаване само на заявка-спецификация за свободно работно място и декларация по образец и се одобряват по реда на постъпването им до изчерпване на финансовия ресурс по съответната програма или мярка.

Свободните средства са обявени и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференциите.

За Дирекция „Бюро по труда“ – Дупница, е обявен свободен финансов ресурс по насърчителни мерки и програми по реда и условията на Закона за насърчаване на заетостта, както следва:

Мерки по ЗНЗ, които се реализират по реда на чл.50, ал. 3 от ППЗНЗ, за работодатели, които наемат: безработни лица на първите 5 работни места разкрити от работодатели-микропредприятия (чл.50 от ЗНЗ); безработни лица-самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст (чл. 53а от ЗНЗ); безработни над 55-годишна възраст (чл. 55а от ЗНЗ); продължително безработни лица (чл. 55в от ЗНЗ);

Програми за обучение и заетост: Национална програма „Помощ за пенсиониране“; Национална програма за заетост и обучение на пора с трайни увреждания; Обучения на заети лица за придобиване на ключови компетентности при работодатели – „микро“ и „малки“ предприятия по реда на чл. 63, ал.1, т. 3 от ЗНЗ; Предоставяне на средства на безработни лица с одобрен бизнес проект, които не са ползвали права по чл.47, ал.1 и чл.49, ал.1 от ЗНЗ през предходните 3 години за стартиране на стопанска дейност като микропредприятие – до 4000 лева (чл.49, ал.1 от ЗНЗ).

RELATED ARTICLES

Most Popular